Промяната подмина ВУЗ-овте и културата въпреки клетвите в 24 май

...
Промяната подмина ВУЗ-овте и културата въпреки клетвите в 24 май
Коментари Харесай

0 лв. увеличение за университетските преподаватели от Академика, вземат по-малко от учителка

Промяната подмина ВУЗ-овте и културата макар клетвите в 24 май

За поредна година финасовият министър Асен Василев и мандатоносителите от  ППДБ в кабинета на учения Николай Денков не дават по-високи заплати за университетските преподаватели. Това е третият бюджет, който образува сегашния началник на МФ и съпредседател на Промяната. Напомняме, че той показа първия си план-сметка за страната още в държавното управление на Петков-Нинова сред Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България.

Сега обаче НЕкоалиционните сътрудници от ГЕРБ и Движение за права и свободи подлагат на критика бюджетана Василев и желаят неговото пренаписване. Раздорът в Сглобката е поради разпределението на заложените рекордни разноски от 84 милиарда лева, които се схванаха да прекроят. От тази сума, близо 10,8 милиарда или към 13% се чака да е дефицитът на Държавното публично обезпечаване (ДОО), чиито разноски стигнаха 24 милиарда лева
В съпоставяне с 2022 г.разходите за пенсии се подвигат с 2,4 милиарда лева основно поради заложената по закон актуализация на пенсиите от 1 юли с 11% по така наречен швейцарско предписание, само че и като резултат от покачванията в последните 3 година Предвидени са нараствания и в Министерство на вътрешните работи и в държавната администрация за близо 2 лрд. лева Има и нарастване на заплатите на учителите, тъй че да доближат 125% от междинното заплащане за страната, само че то е на половина от обещаното. Те обаче въпреки всичко ще вземат повече от професор в СУ да вземем за пример или даже ректор, защото университетските преподаватели остават без скок на приходите.

" Делът на разноските за висше обучение като % от Брутният вътрешен продукт ще падне за трета поредна година (от 0,76% през 2021 година на 0,6% за 2024 г.) ”’, регистрира някогашният учебен министър, още по-висш чиновник в МФ, а сега народен представител Красимир Вълчев. Той акцентира, че това е трети проектобюджет на Василев и Денков (б.р. първия път като министри – единия финансов, а другия – отраслов, в кабинета Петков-Нинова), трето следващо понижение.

Проектобюджет 2024 не планува нищо в допълнение за висше обучение. Няма да продължи нито 1 от политиките, които се организираха предходните години. Не са планувани спомагателни средства за скок според от оценка за качество и реализация. Висшето обучение е единствената обществена система, в която финансирането зависи от оценка.

Няма да има и повишение на минималните хонорари за университетските длъжности. Ще се задълбочи изоставането от останалите сфери.  Има и понижаване на разликата във финансирането сред другите професионални посоки.
Висшите учебни заведения ще би трябвало сами да се оправят с увеличената обща МРЗ и разноските за прехрана. Няма да има покачване и на стипендиите на студентите и докторантите, заради което действителният им размер ще намалее поради инфлацията.
" Но значимото е, че имаме учен за министър-председател ”, разяснява Вълчев.

Напомням, че сходно понижение има всякога в бюджетите на Василев и Денков има и за културата. При първия си бюджет Василев и Денков сякаш взеха 20 млн. лева от прокуратурата, с цел да ги дадат на ВУЗ-овете, само че " не помниха ”, та едвам при актуализацията през 2022 година справедливостта спечелва. Именно те сякаш желаеха баш 24 май за народен празник вместо 3 март,  защото доста държали на духовността и просветата.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР