Промяната на националния празник е единственото нещо, което управляващото мнозинство

...
Промяната на националния празник е единственото нещо, което управляващото мнозинство
Коментари Харесай

Петър Витанов: Събирането на подписи за Трети март създаде политическа вълна

Промяната на националния празник е единственото нещо, което ръководещото болшинство не посмя да впише в новата Конституция. Това разяснява Петър Витанов, евродепутат и ръководител на ИК за опазване на националния празник Трети март пред студио „ Факти " след приемането на конституционните промени и отхвърли на болшинството да запише различен народен празник, какъвто беше първичният план.

„ Общественият напън спря желанието на представителите на властта в името на някаква политическа обстановка да принизят българското достолепие и национална памет. Събрахме и обработихме 279 000 подписа, което беше изцяло задоволително за спор в Народното събрание. Избрахме да не внесем подписите, тъй като тематиката беше затворена и се опасявахме, че в случай че я отворим още един път, в границите на това Народно заседание, това би провокирало ново тежко разделяне. Нямаме доверие на тези хора ", разяснява Петър Витанов.

„ Дайте си сметка, че единствено това от желанията за смяна в Конституцията, не беше осъществено. И това стана поради хилядите българи, с най-различни политически пристрастия, светоглед, специалности, които не разрешиха смяната. Нашият Инициатиен комитет свърши своята работа ", добави евродепутатът, който преди три месеца оглави Инициативен комитет с над 100 общественици, учени, публицисти, спортисти, студенти.

Според Петър Витанов самодейността за референдум е дала индикации за значими процеси в обществото.

„ По време на събирането на подписи се сътвори вълна, в това число и политическа. Прекарах три месеца на терен и хората споделяха: „ Хайде, правете нещо ". Очакванията бяха свързани с българския президент, като контрапункт на тази сглобка, както сами се назовават ръководещите ", добави той.

Дали президентът ще се включи в политическия живот по-активно - е въпрос към него, посочи Витанов.
„ Категорично има подобен вид упования, както и политечски вакуум - и отляво, и отдясно. Хората се усещат отвратени, отблъснати, излъгани от днешното ръководство. Не припознават и опозицията. Противопоставянето е по остта корупция - честност ", твърди още Петър Витанов.

В момента в България има нужда и място за прогресивна лява партия.

„ Опасявам се, че актуалното управление на Българска социалистическа партия изгони доста персони, градени с години, които търсят поле за развиване на други места. Социалистическата партия е обладана, завзета от хора, които не имат намерение да си тръгнат, което прави смяната в нейните рамки изцяло невъзможна. Това обрича и нейното битие ", твърди още Петър Витанов.

Евродепутатът не е оптимист за приемането на България в Шенген, макар бодрите държавни прогнози в завършек на годината.

„ Групата на социалистите в Екологичен потенциал направи безусловно всичко. Длъжници ненапълно са сътрудниците от ЕНП. Но не би трябвало да се крием единствено зад непознати държавни управления и решения отвън нас. Не считам, че българският кабинет беше задоволително деен ", разяснява евродепутатът, който е началник на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал.

Той подсети, че досега нито едно от изискванията за съществуването на съдружното държавно управление не и изпълнено - страната ни е отвън Шенген и още няма дата за влизане в Еврозоната, конституционните ремонти пък са подложени на унищожителни рецензии и очевидно целят само понижаване на пълномощията на президента.

„ В края на годината у хората има омерзение, те се усещат излъгани. Геополитическата ориентировка на страната ни в никакъв случай не е била сложена под въпрос. В момента тя е просто оправдание за срамните политически дейности ", счита Петър Витанов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР