Промяната на мерките за контрол на заболяването чума по дребните

...
Промяната на мерките за контрол на заболяването чума по дребните
Коментари Харесай

Експерт: Огнищата на чума при овцете са ликвидирани

Промяната на ограниченията за надзор на болестта " чума по дребните преживни животни " в областите Ямбол, Бургас и Хасково значи, че към този момент са премахнати огнищата на заболяването в тях, разяснява за Българска телеграфна агенция доктор Стоян Колев от Областната дирекция по сигурност на храните в Ямбол.

В края на декември изтече срокът за използване на разширените ограничения за надзор, наложени с решение на Европейската комисия. Резултатите от осъществявания контрол през последните шест месеца са посочили, че рестриктивните ограничения могат да бъдат облекчени, а стопаните да възстановят стадата си, добави Колев.

Дребните преживни животни могат да бъдат транспортирани в цялата страна след клиничен обзор, осъществен три дни преди придвижването и с издадено ветеринарномедицинско удостоверение за придвижване от формален ветеринарен доктор. Когато животните са предопределени за експорт отвън страната, ще се изисква серологично лабораторно проучване, клиничен обзор и ветеринарномедицинско удостоверение. Продуктите от дребните преживни животни от трите области могат да се осъществят свободно на територията на страната и Европейски Съюз, без ограничавания и специфична маркировка.

След констатиране на огнищата с чума по дребните преживни животни през юни и юли 2018 година бяха въведени рестрикции за две общини в Ямболска област. През октомври бе въведен по-строг контрол от Европейската комисия, с който бе разширена територията на наложените рестрикции в областите Ямбол, Бургас и Хасково.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР