“Промяната блокира общ проект с ДПС и ГЕРБ, призна заслугата

...
“Промяната блокира общ проект с ДПС и ГЕРБ, призна заслугата
Коментари Харесай

Депутатите опитват да отпушат пътя на Скопие към ЕС, но инатът ни вбеси Брюксел

“Промяната ” блокира общ план с Движение за права и свободи и ГЕРБ, призна заслугата на Генчовска за пробива и ѝ благодари
Правителството да утвърди преговорната рамка на Европейски Съюз за старта на договаряния за участие със Северна Македония - подобен мандат се чака да получи то в петък от Народното събрание. Точката ще бъде вкарана в дневния ред изключително, откакто външната комисия в четвъртък утвърди проекторешение за това, импортирано от Христо Иванов от Демократична България.

Така депутатите отпушват пътя на Скопие към Европейски Съюз във втория ден на Европейския съвет, на който София трябваше да излезе с позиция. От Брюксел в четвъртък министър председателят Кирил Петков още веднъж изясни, че сходна стъпка ще е допустима единствено при решение на Народното събрание.

На бурното съвещание на комисията нощес бяха отхвърлени разновидностите на ГЕРБ и Движение за права и свободи. От “Продължаваме смяната ” пък блокираха опитите на вносителите от трите партии да се създаде общо решение, с цел да не ги обвинят, че са в коалиция с ГЕРБ и Движение за права и свободи.

4 условия пред кабинета, преди да утвърди преговорната рамка, се слагат в плана на Христо Иванов. Сред тях са, че вписването на българите в конституцията на РСМ ще е на равна основа с другите нации, а освен в преамбюла. Той предложи и текст, който разрешавал България директно да управлява процеса в допълнение към гаранциите на преговорната рамка.

Против приемане на решение по тематиката в този момент се оповестиха от Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и “Възраждане ”. Приемането на сходни позиции е преждевременно, нямаме потребност от това в обстановката, в която сме - държавно управление в оставка, външен министър в оставка, който да подписва протоколи с страна, която към този момент е отхвърлила предлагането, обясни зам.-шефът на соцпартията Кристиан Вигенин. Настоя решението да вземе последващо държавно управление.

И трите решения са разнообразни от тези на Народно събрание и КСНС до момента, остава провесен въпросът с езика и съгласно нас не дават отговор на националния интерес на България, категоричен бе Тошко Йорданов от Има Такъв Народ. Изчете думите на македонския министър председател Димитър Ковачевски, че отхвърля френската оферта.

Външният министър в оставка Теодора Генчовска изясни на депутатите, че времето за решението на България по проекта “Макрон ” не се лимитира с това съвещание на Съвета на Европейски Съюз, а можело да се вземе и в различен формат до края на френското председателство. Но крайната дата е 28 юни, като било допустимо и привикване на изключително съвещание на Съвета или приемане на преговорната рамка и заключението и на автограф.

Това е предложение на френското председателство и е годно до края му. Не мога да се наемам какво ще е на чешкото (страната поема председателството от 1 юли), изясни Генчовска.

Тя е изпратила на Еврокомисията 15 страници отчет, който изчете на депутатите. Внесла и проекторешение в Министерски съвет, което не е признато.

По-късно от Политическа партия оповестиха, че “предложението на Съвета на Европейски Съюз е необикновен триумф на българската дипломация, заслугата е на министър Теодора Генчовска ”. И ѝ благодариха за това.

За да се събере комисията, без чието решение не може да се задейства процесът, се стигна след през целия ден политически совалки и дълго мъдруване от страна на Политическа партия по какъв начин да постъпят. В последните дни и Петков даде заден с обяснението, че сходно решение би трябвало да се вземе единствено след необятен публичен спор. Рано сутринта тематиката е била сложена и на Председателския съвет на Народното събрание.

После ГЕРБ прикани Народно събрание да вземе решение, което “ще изтрие срама ” от позицията, с която отива Петков в Брюксел. От Движение за права и свободи пък непосредствено го упрекнаха, че той и партията му не престават да саботират процеса на присъединение на Северна Македония.

Христо Иванов е приказвал по тематиката с посланика на Франция, разкриха от “Възраждане ”. Обвиниха го в изземване на пълномощия на държавното управление и държавна измяна. Той отвърна, че е защитавал националните ползи, тъй като офертата “Макрон ” е най-хубавото, което България може да реализира и е въпрос на обикновена политическа отговорност да поддържаме връзка с европейските си сътрудници.

Няма да се обадя на Митрофанова да я запитвам по какъв начин да оставя Македония в орбитата на Кремъл и Белград, ядоса се Иванов на “Вързаждане ”. Призова “да престанем да се замеряме с тази тематика като деца с възглавници ”. А в случай че някой не има вяра, че предлагането е положително за България, да чуе водача на опозицията в РСМ - че това е българизация на Македония.

Изненадващо в Народното събрание пристигна вицепремиерът Асен Василев и беседва с Иванов, а в същото време от “Промяната ” се бяха събрали на незабавно заседание с министъра на защитата Драгомир Заков, който е посланик от кариерата.

Както и да се бяха развили нещата в българския парламент, решение, взето в четвъртък, по този начин или другояче щеше да е закъсняло - срещата на върха Европейски Съюз - Западни Балкани бе планувана за рано сутринта и завърши следобяд, без евролидерите да могат да дадат изрично заричане за старт на договарянията със Скопие. Заради българското несъгласие блокирана по пътя към Европейски Съюз е и Албания, чийто министър председател Еди Рама очевидно сърдит разгласи, че се надява страната му да влезе в Европейски Съюз “преди идващия век ”.

Веднага след балканската среща в Брюксел стартира и постоянното двудневно съвещание на Европейския съвет. Темата за разширението на Европейски Съюз е една от водещите, само че в дневния ред категорично се показва, че водачите ще преглеждат други 3 кандидатури - на Украйна, Молдова и Грузия.

Теоретично е допустимо зелена светлина за Европейски Съюз да бъде дадена на Скопие и Тирана по време на съвета, даже да не е включено в дневния ред. Но в случай че не стане до края на срещата в петък, въпросът остава за Чехия.

Президентът Макрон доста искаше ветото на България да падне по време на френското председателство, само че до края на юни е малко евентуално всички водачи да съумеят да се съберат изключително. Следващият постоянен съвет е плануван чак за октомври.

Още повече че от Брюксел македонският министър председател Ковачевския съобщи, че офертата на Макрон “в този си тип е неприемлива за мен, президента, държавното управление, съдружните сътрудници и жителите на Северна Македония ”. Скопие желае и гаранции, че София няма да слага нови условия отвън това, което ще бъде контрактувано в преговорната рамка и двустранния протокол.

Властта там е под мощен напън от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ да не позволява никакви отстъпки на България. “Следващите часове и дни ще бъдат значими, с цел да забележим дали ще намерим съглашение... към момента е малко рано ”, призна Макрон. Според нидерландския министър председател Марк Рюте пък има “много неспокойствие ” поради българското несъгласие

“Нищо не е елементарно на Балканите, само че съгласно мен има 60-40% късмет за пробив идната седмица ”, регистрира той.

Да се дефинира 2033 година като последна дата за привършване на присъединителния развой на Западните Балкани, предлага гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис.

 

Еди Рама, министър председател на Албания:

Вие сте срам за Европа!

“Нов ден в Европа, само че не и в България! Какъв срам за Европа е тази българска спекулация! ” С този ядосан пост в туитър стартира денят на албанския министър председател Еди Рама в четвъртък. Той дружно със сръбския президент Александър Вучич и македонския министър-председател Димитър Ковачевски бяха в Брюксел за срещата на върха Европейски Съюз - Западни Балкани.

Според Рама с блокирането на старта на договаряния сред Европейски Съюз и Северна Македония България държи за заложници две страни - членки на НАТО. Албания също е възпрепятствана, тъй като Европейски Съюз обвърза напредъка на Тирана по пътя към участие с този на Скопие.

“По време на доста гореща война, която се води в задния двор на Европа, една страна - членка на НАТО, похищава две други членки на НАТО пред погледа на 26 страни от Европейски Съюз, които седят неподвижно в плашеща проява на импотентност! ”, съобщи Рама.

На срещата в Брюксел участваха и водачите на Босна и Хеицеговина, Косово и Черна гора.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР