Промишленото производство в България нараства на годишна база през септември,

...
Промишленото производство в България нараства на годишна база през септември,
Коментари Харесай

Ръстът на промишленото производство у нас се забавя през септември

Промишленото произвеждане в България нараства на годишна база през септември, само че записва спад на месечна, демонстрират предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът на промишленото произвеждане през септември 2022 година нараства с 11% по отношение на същия месец на миналата година. Това значи, че растежът се забавя, откакто през август бе записано покачване от 16,5% на годишна база, а през юли – от 18%.

През септември 2022 година е регистриран спад от 1,75% на месечна база.

Годишни промени

На годишна база нарастване на промишленото произвеждане, изчислено от календарно изгладените данни, е регистрирано в: преработващата индустрия - с 13,8% и производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4,6%, а намаляване в добивната индустрия - с 2,4%.

По-съществен растеж в преработващата индустрия по отношение на съответния месец на миналата година се следи при: производството на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули - с 45,9%, производството на питиета - с 43,3%, производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 39,3%, производството на транспортни средства, без коли - с 35,3%, производството на железни произведения, без машини и съоръжение - с 30,7%.

Намаление е регистрирано при: производството на текстил и произведения от текстил, без облекло - с 10,3%, производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 9,3%, производството на тютюневи произведения - със 7,5%.

Месечни промени

През септември 2022 година понижение по отношение на предходния месец е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 10,4%, а нарастване в добивната индустрия - с 2,8%, и в преработващата индустрия - с 1,4%.

По-значителен растеж в преработващата индустрия се следи при: производството на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули - с 19,5%, производството на мебели - със 7,6%, производството на транспортни средства, без коли - със 7,1%, производството на лекарствени субстанции и артикули - с 6,4%, производството на облекло - с 6,2%, обработката на кожи; произвеждане на обувки и други произведения от обработени кожи без косъм - с 5,5%.

Намаление е записано при: производството на тютюневи произведения - с 13,1%, производството на хранителни артикули - с 9,2%, производството на текстил и произведения от текстил, без облекло - с 5,7%, производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 5,4%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР