Промените в Закона за съдебната власт влизат за окончателно обсъждане

...
Промените в Закона за съдебната власт влизат за окончателно обсъждане
Коментари Харесай

Депутатите решават за закриване на спецправосъдието и парите на пътните строители

Промените в Закона за правосъдната власт влизат за дефинитивно разискване в пленарната зала. Поправките на ръководещата коалиция плануват закриване на профилираните съд и прокуратура.

Днес Народното събрание ще прегледа и проекторешението, което планува Агенция " Пътна инфраструктура " да заплати 50 % от всички финансови отговорности по договорите за поддръжка на републиканската пътна мрежа.

Спецправосъдието е знак на превзетата страна, а структурите са неефективни и са се трансформирали в орган за политическа принуда. Това са главните претекстове на ръководещите.

" Правим първа огромна крачка с гледането на второ четене на закриването на профилираните съд и прокуратура, станали знак на превзетата страна. Партиите от ръководещата коалиция се явиха на избори с тази поръчка, с това заричане към гласоподавателите ", съобщи Андрей Гюров от " Продължаваме промяната ".

Текстовете уреждат още кадровия статут на съдиите, прокурорите и следователите след закриване на профилираните звена, както и изискванията и реда за тяхното преназначаване.

Премахват се и така наречен кариерни бонуси за членовете на Висшия правосъден съвет (ВСС) и на инспектората към Висш съдебен съвет.

В пленарната зала ще бъде гласувано и решението, с което пътната организация ще може да заплати 50% от всички финансови отговорности по договорите за поддръжка на републиканските пътища. Останалите 50%, които се дължат на строителния отрасъл, ще бъдат платени след прецизна инспекция, даде обещание министър председателят Кирил Петков.

" Заедно с министерството на районното развиване ще минем през експертна комисия да оценим дали тези средства са изхарчени правомерно. И след такава оценка да има още веднъж глоба на Народното събрание за одобряването на тези средства. "

Пътностроителните компании през вчерашния ден стачкуваха с искане мигновено да получат половината от дължимите им средства. Проекторешението планува браншът да получи първичен транш от 600 милиона лв..

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР