Промените в полското законодателство се възприеха като опит на управляващата

...
Промените в полското законодателство се възприеха като опит на управляващата
Коментари Харесай

Полските върховни съдии се връщат на работа след решение на Съда на ЕС

Промените в полското законодателство се възприеха като опит на ръководещата " Право и правдивост " за чистка на съдилищата.

23 съдии бяха прибързано пенсионирани Още по тематиката
Ако Съдът на Европейски Съюз спре полския Закон за Върховния съд, това ще е казус

Досега няма случай съдът в Люксембург да е спирал закон в някоя страна, споделя преподавателят по право на Европейски Съюз Станислав Костов
25 сеп 2018
Европейски Съюз съди Полша за подкопаване на правосъдната самостоятелност

Варшава разгласи, че ще пази " законовите и конституционните си позиции "
25 сеп 2018
Европейската комисия предава Полша на Съда на Европейски Съюз
24 сеп 2018
Мнения Daily: Зачитането на правата в Полша може да се трансформира в спомен

И още: Тръмп и неговите измислици за НАТО
1 авг 2018 " Днес някои съдии пристигнаха на работа, някои се чака да дойдат по-късно през днешния ден, на следващия ден или след на следващия ден. " Това съобщи през вчерашния ден пред публицисти представителят на полския Върховен съд, откакто Съдът на Европейския съюз (СЕС) подреди прибързано пенсионираните съдии от Върховния съд да се върнат на работа.

По-рано тази година Европейската комисия (ЕК) внесе тъжба до Съд на Европейския съюз против полското държавно управление, което през април съумя да прокара промени в закона за устройството на съдилищата. Според една от измененията възрастта за пенсиониране на съдиите от Върховния съд беше понижена от 70 на 65 години, в което Брюксел видя нарушаване на главните полезности на общността.

Победа, към този момент

" Засега до някаква степен ние сме спечелилите ", разяснява председателката на Върховния съд Малгожата Герсдорф, която дойде на работа в понеделник. Герсдорф беше една от прибързано пенсионираните съдии и оглави съпротивата против измененията в закона, с които бяха отстранени към 40% от състава на Върховния съд.

Още при започване на 2017 година тя предизвести за задаващата се опасност в лицето на ръководещите " Право и правдивост " и проектите им за промяна. Тогава Герсдорф написа в отворено писмо, че " съдилищата елементарно се трансформират в опасност " и назова предлагането на евроскептиците противоконституционално. Въпреки последвалите многократни предизвестия от страна на Брюксел ръководещите гласоподаваха " за ". Считано от 4 юли висшите съдии на възраст над 65 години трябваше да излязат в пенсия или да изпратят молба, съпроводена от здравно удостоверение, до президента, с която да изискат да продължат да упражняват функционалностите си. Президентът не беше длъжен да аргументира последвалото си решение.

Очаквано, въвеждането на ранното пенсиониране на висшите съдии беше възприето като опит за чистка от ръководещата партия, а малко по-късно Европейска комисия сезира Съд на Европейския съюз за нарушаване стандартите на правовата страна.

" Полша би трябвало неотложно да спре използването на наредбите в националното законодателство, свързани с понижаването на възрастта за пенсиониране на съдиите от Върховния съд ", се споделя в решението на Съда в Люксембруг.

Въпреки това по всичко проличава, че " Право и правдивост " няма да се откаже от проектите си. " Ще спазим закона на Европейски Съюз, само че това е краткотрайно решение и ще апелираме. Подписали сме контракти и ще ги съблюдаваме, само че и ще пазиме ползите си ", съобщи водачът на партията Ярослав Качински.

Според Съд на Европейския съюз Полша би трябвало " неотложно да суспендира " закона за ранното пенсиониране, прилагайки решението със задна дата за съдиите от Върховния съд, наранени от закона. Тепърва следва Съдът в Люксембург да се произнесе дали полската промяна нарушава разпоредбите на Европейски Съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР