Промените в околната среда, настъпили преди милиони години, може да

...
Промените в околната среда, настъпили преди милиони години, може да
Коментари Харесай

Как праисторическият човек е открил езика

Промените в околната среда, настъпили преди милиони години, може да са повлияли доста на развиването на човешкия език. Изследователи считат, че всичко се е трансформирало с появяването на съгласните букви, написа ARD, цитирана от 

Преди повече от 5 милиона години климатът на Земята се е трансформирал: температурите са се намалили, станало е по-сухо и индивидът е трябвало да се нагоди към тези промени. Това го е предиздвикало да мигрира от по-високите, планински региони към по-ниски области, с цел да оцелее, написа в обширна своя обява ARD.

Именно тази смяна в естествената среда може да е трансформирала езика, употребен от прачовека. Изследователи от Англия, разгласили откритията си в списание " Scientific Reports ", са стигнали до този извод посредством разбор на виковете на орангутаните. Те са индикация за метода, по който и хората са развили неповторимата си дарба да приказват, прецизира немското издание.

Сложният ни език е причина за това хората да са се развили дотам. Той прави възможни обмяната на мисли и усеща, предаването на познания и научаването на нови неща.

Ролята на съгласните

Приматологът Адриано Ламейра от английския Университет в Уоруик изяснява следното пред ARD: " Езикът е в действителност неповторим. Това е система, основана на доста съответни правила за това по какъв начин дадени градивни детайли се комбинират между тях. Можете да превърнете краен брой градивни детайли в безконечен брой известия. Тъкмо това прави езика толкова отзивчив - друга такава система в природата не съществува, твърди той.  

За да се появи комплициран език от набора комплицирани звуци, имаме потребност от доста характерни градивни детайли. Това са съгласните, четем още в обявата на ARD

Азбуката се състои гласни и съгласни букви. Подредени дружно, буквите във всяка една от тези две групи са сложни за изговаряне. Ако обаче ги подредите поредно, те ще образуват срички и думи, които са по-лесни за изговаряне и схващане.

Досега не е било ясно за какво съгласните са се утвърдили в съвременния език, за разлика от звуците при животните , позволявайки по този метод появяването на комплициран език. Смята се, че решаващият фактор за това е бил интервалът от средата до края на миоцена. През тази ера, преди 16 до 5 млн. години, климатът и земният пейзаж са се трансформирали фрапантно. Лингвистите назовават този интервал " екологична черна кутия " - в нея имало дива, произнасяща обособени звуци човекоподобна маймуна, от която по-късно произтекъл способният да приказва човек.

Орангутаните и прахората през миоцена

Ламейра и изследователският му екип подозират, че рисковата смяна в хабитата през миоцена може да е изиграла забележителна роля за развиването на езика при предците ни. За да проучат това, те насочили погледа си към най-близките ни родственици. " Не можем да реконструираме съгласните посредством декодиране на ДНК-то ни и по тази причина би трябвало да използваме действителни живи модели. Ето за какво човекоподобните маймуни са толкоз значими ", обяснява приматологът, представен от ARD. 

Изследователите употребявали записи на орангутани от Суматра и Борнео, за да проучат езиковото развиване на праисторическите хора. Орангутаните разполагат с изключително богат репертоар от звуци, които звучат като съгласни. Това им дава опция да построяват по-сложни сричкоподобни от обособени звуци.

Изследователите допускат, че поради това те имат сходна на нашите предшественици отпреди милиони години дарба да приказват. Те са и единствените човекоподобни маймуни, живеещи по дърветата. Това ги прави подобаващи претенденти за реконструиране на слизането от дървото на земята, което се е случило преди милиони години.

По-голяма надеждност при предаването на известия

На разстояние от 100 метра съгласните звуци се записват доста по-лесно, в сравнение с гласните. На разстояние от 400 метра гласните звуци даже значително са били нечуваеми. В същото време 80% от съгласните звуци към момента са можели да бъдат чути.

Употребата на съгласни може да е давало на праисторическите хора, които е трябвало да се придвижват в равнините, по-голяма надеждност при предаването на известия на по-големи дистанции. Това преимущество може да е повлияло доста върху вокалното им развиване в посока към по-богат на съгласни език.

Основната роля на съгласните може да се следи и през днешния ден при езиковата обработка при децата. Колкото повече разнообразни съгласни чува детето във етапа на проучване на езика, толкоз по-рано нормално се пробва то да приказва независимо. Фактът, че съгласните се чуват по-ясно, т.е. по-забележими са за ухото, играе основна роля за това.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР