Промените в Наредба Н-18/2006 за регистриране и отчитане на продажби

...
Промените в Наредба Н-18/2006 за регистриране и отчитане на продажби
Коментари Харесай

Скоро хиляди коректни търговци може да останат извън закона

Промените в Наредба Н-18/2006 за вписване и отчитане на продажби в комерсиалните обекти посредством фискални устройства провокираха необятна обществена полемика. Българската стопанска камара беше единствената национално представителна работодателска организация, която интензивно взе участие в договарянията по смяна на условията на противоречивата разпоредба.

Благодарение на браншови организации, неколкократно периодите за влизане в действие на наредбата бяха отлагани, а работата по смяната на противоречивите текстове продължава и през днешния ден в границите на образуваните три работни групи - Софтуерна фискализация и Облекчаване режима на картовите заплащания. Усилията на работните групи доведоха до: отпадане на задължението на търговците за водене на касови книги и автоматизирани Z-отчети; въвеждане на опция за електронните магазини и мобилните приложения, приемащи картови заплащания (за първи път опция за работа без фискално устройство, без ходатайство на мобилен оператор и непосредствено отчитане в Национална агенция за приходите, което е основа за съвременна софтуерна фискализация); облекчена опция за отчитане в Национална агенция за приходите посредством одиторски файл за междинни и огромни предприятия с годишни обороти в брой под 5%; омекотен режим за софтуерите, които работят с НЗОК и отбрана на персонални и чувствителни данни на пациенти, посредством ограничение на достъпа до тях.

Според специалистите от БСК, макар положените старания, Наредба Н-18 продължава да съдържа редица проблематични текстове, които затрудняват компаниите в България, усилват административния и финансов напън (особено върху микро- и дребните предприятия), основават неустановеност и попречват естественото действие на бизнеса у нас. На фона на нерешените проблеми, следва на 31 януари т.г. Наредбата да влезе в действие. Този факт още веднъж предизвика вълна от обществено напрежение.

Ето за какво, БСК поддържа справедливите претенции на протестиращите браншови организации, включително за отсрочване влизането в действие на действието на Наредба Н-18 до изчистване на всички съществени проблеми, касаещи използването й, и изменение в наредбите, касаещи насилствена административна мярка запечатване на търговски обекти, без категорично потвърдена виновност от страна на търговеца.

Стопанската камара има вяра, че хиляди правилни търговци няма да бъдат оставени „ отвън закона “ на 1 февруари, макар времето, напъните и средствата, които са вложили, с цел да изпълнят условията на разпоредба Н-18.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР