Промените в Конституцията са конюктурни и политически, те няма да

...
Промените в Конституцията са конюктурни и политически, те няма да
Коментари Харесай

Станишев за мерките за демографията: Ще бъда безпощаден към тези, които обещаха и нищо не свършиха!

Промените в Конституцията са конюктурни и политически, те няма да трансформират живота на хората

Премахването на ПСА – аматьорщина и бездарие

„ Тече гласуването на бюджета и се надявам в оставащите дни да бъдат признати предложенията за демографията, направени от лекарското съсловие. Както знаете, организирах срещи с премиера и с водачите на партиите и всички се ангажираха с поддръжка за тях. Но през вчерашния ден не са били гласувани. Ще бъда безмилостен към всички, които дадоха обещание едно, а вършат друго или по-скоро – не вършат нищо.

В България над 200 000 двойки имат репродуктивни проблеми, пада възрастта на която младежите стартират да срещат компликации със зачеването, не се поставят нужните грижи за майчиното и детското здраве. Въпрос на няколко десетки милиона е, от бюджет от 83 милиарда лева Догодина би трябвало да приемем още по-сериозни ограничения. Ако не създадем нещо в този момент, след 15-20 години българското общество ще спре да действа. ”

Така Сергей Станишев разяснява почналото приемане на бюджета за 2024 година от Народното събрание. Той гостува в предаването „ Още от деня ” на Българска национална телевизия.

На въпрос има ли терзания за бюджета, някогашният министър председател уточни, „ че в него липсват буфери. Той не е съгласуван със международния подтекст. Следващата година предстоят значими избори – в Съединени американски щати, евроизбори, Тайван, Русия. От тях ще зависят доста процеси на международната сцена. Заедно с двата спора, които въздействат на районите към тях – в Украйна и в Палестина. Има упования за криза в стопанските системи на Европейски Съюз. Тоест, без буфери в бюджета елементарно можем да излезем от критерия за недостиг под 3% и най-важната ни цел във финансовата сфера – влизането в еврозоната – да не се реализира. В бюджет’2024 първо са написани разноските и след това са натаманявани приходите. ”, продължи разбора си Станишев и подсети, че по негово време е имало остатъци, а дългът е намалял от 31% на 14% от Брутният вътрешен продукт.

Промените в Конституцията също бяха тематика на диалога и евродепутатът акцентира, че за него те са конюктурни и няма да трансформират живота на хората. По отношение на допускането на двойно поданство за народните представители, Станишев разяснява, „ че е разумно, хората, които ръководят страната да имат преданост към България. “ За друга смяна – Народно събрание да продължи да работи  даже и при рухване на държавното управление, той изрази терзание, „ че работата му ще бъде затруднена поради неналичието на болшинство и ще бъде употребена напълно предизборно. “

Помолен да разяснява решението на Административния съд в София за прекратяването на демонтажа на Паметника на руската войска, евродепутатът сподели, че „ за жалост за българската десница нищо остаряло не е забравено и нищо ново не е научено. Така разрушаваха и при започване на прехода – още веднъж бездарно и аматьорски – три пъти бутаха мавзолея. Перфектното похищение на вниманието, тъй като се случваше грозната приватизация, която си беше обир. Непрозрачна и без стратегически вложители. Сега се прави същото. Това се случва, с цел да се даде мотивация на дребното ядро от останали десни гласоподаватели, тъй като социолози мериха, че по-голямата част от хората не поддържат премахването на паметника. Такива паметници има във Виена, Будапеща, Братислава, тъй като те увенчават края на Втората международна война. Като историк настоявам, че историята доста грубо санкционира тези, които й протягат ръка. От решението на съда се вижда, че е направено и нелегално. А в случай че „ Възраждане ” бяха подкрепили Ваня Григорова, в този момент щеше да имаме различен кмет и това нямаше да е възможно. ”

На въпрос за оповестеното от Корнелия Нинова ляво обединяване Станишев отговори, че „ механичните сборове нормално не водят до резултат. Нужно е наличие, идея, която да сплотява. ПЕС предизвести Българска социалистическа партия, че може да бъде сложена „ във фризера ”, поради безпринципни обединения. Единадесет години бях президент на ПЕС и по никакъв начин не желая да видя партията си в сходна обстановка. ”

Попитан дали Ваня Григорова има политическо бъдеще, евродепутатът отговори утвърдително и сподели, че „ в случай че има нов ляв план, той би трябвало да е проевропейски, социалдемократически и най-много да дава ясна вероятност за страната и за хората ”.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР