Промените в Конституцията не бяха приети на първо четене от

...
Промените в Конституцията не бяха приети на първо четене от
Коментари Харесай

Промените в Конституцията не бяха приети на първо четене и тръгнаха по „бавната писта“

Промените в Конституцията не бяха признати на първо четене от Народното събрание, след близо шестчасово съвещание. Нужната поддръжка за приемането на измененията е от 180 гласа, а през днешния ден в зала гласоподаваха 161 депутати.

Преди гласуването ръководителят на Народното събрание Росен Желязков направи уточнението, че в случай че планът събере по-малко от 3/4 от народните представители, се смята, че законопроектът не е признат.

Подкрепа на законопроекта с промени в Конституцията дадоха ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи.

Това значи, че в период от не по-малко от два месеца, измененията ще влязат още веднъж в пленарната зала.

“Предложението не е признато, само че тъй като събира повече от 160 гласа, тъй че на първо гласоподаване ще бъде подложено не по-рано от два месеца, считано от през днешния ден ”, сподели Росен Желязков.

Измененията на главния закон плануват Висшият правосъден съвет да се раздели на две, служебният министър председател да се назначава от президента, само че да бъде избиран сред ръководителите на Народното събрание, на Конституционния съд и на шефа на Българска народна банка.

Сред импортираните промени е смяна на националния празник, както и за депутати и министри да могат да бъдат избирани и хора с двойно поданство.

Срещу измененията се оповестиха от Българска социалистическа партия, „ Възраждане “ и „ ИТН “.

„ Хубаво е, че се разискват тези неща, с цел да се види какъв брой сте юридически некомпетентни, какъв брой сте политически глупави, тъй като ГЕРБ и Движение за права и свободи ви надиграват през личния ви план “, разяснява депутатът от Има Такъв Народ Тошко Йорданов.

От „ Възраждане “ също реагираха сериозно.

„ Управляващите в лицето на ПП-ДБ, Движение за права и свободи и ГЕРБ нямат законно право да оферират промени в Конституцията. Нито един от техните гласоподаватели не е дал своя вот за сегашните им съдружни сътрудници “, сподели Цончо Ганев, представен от БНР.

Министърът на правораздаването Атанас Славов акцентира, че е значимо дали страната ни ще бъде хибрид сред народна власт и нещо друго в периферията на Европа.
„ Ключова характерност на европейската правова страна е справедливото правораздаване, самостоятелен и обективен съд. Това е една от задачите, главните цели на предлагането за промени в Конституцията “, разяснява министърът.
От ГЕРБ направиха предложение за това по време на мандата н служебните държавни управления Народното събрание да продължава да работи.
„ Проблемът е в това, че има прекъсваемост на Народното събрание, това, че това държавно управление служебно остава безотговорно и в случай че желаеме и във всички останали елементи да ограничаваме пълномощията на президента – тук въобще не приказвам за президента Радев, а по принцип на президента, то ние би трябвало да имаме смелостта да кажем на българските жители, че президентът би трябвало да се избира от Народното събрание, а не на директен избор. Да мислим по какъв начин това, което ще приемем след няколко месеца, ще наподобява след 5 години, след 10 години, след 20 години “, изясни депутатът Тома Биков.
От ГЕРБ обаче са на мнение, че въпросът за националния празник не би трябвало да бъде поставян на масата.

В същото време Атанас Атанасов от ПП-ДБ даде предложение за правенето на закон за служебните държавни управления.

Между двете четения ще предложа в Конституцията да има текст, че Народното събрание би трябвало да одобри закон за активността на служебните държавни управления, съобщи депутатът. Той посочи, че в този закон ще се разпишат доста ясно и съответно какви са пълномощията на служебния кабинет.

Атанасов застъпи и тезата, че няма потребност от фигурата на основен прокурор.
Така е функционирала системата в Царство България, фигурата на основния прокурор е заимствана в Народна Република България от Съветския съюз и се трансформира в сериозен проблем за действие на прокуратурата, означи той.
От Движение за права и свободи обявиха, че ще се съобразят с рецензиите към законопроекта за промени в Конституцията.

От левицата упрекнаха вносителите на измененията в „ юридическа неначетеност “.
Отрязаха ви главите – и на правосъдната промяна, и на създателите. Произнесоха неоправдателна присъда преди да е влезнал обвинения – нито една професионална колегия не сподели добра дума за сътвореното от вас, уточни водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.
„ Това, което става през днешния ден е безспорен казус, откогато съществува Народно заседание в България. Конституцията е променяна 5 пъти – 4 пъти в правосъдната ѝ част. Но през днешния ден е казус, тъй като се чуха близо 50 негативни мнения по този законопроект от всички професионални гилдии – прокурори, следователи, учени, юристи, адвокати, конституционалисти, някогашни и сегашни. Близо 50 негативни и нито едно позитивно мнение. Няма подобен законопроект, обсъждан в българско Народно заседание, откогато то съществува “, означи още тя.

Днес имаме извънредно значим спор за бъдещото на страната, за това каква България желаеме да бъдем, в каква страна желаеме да живеем – дали желаеме да сме в страна, която е европейска правова страна, или в страна, която е някакъв хибриден режим сред народна власт и някакъв властнически режим, някъде в периферията на Европа, съобщи от своя страна министърът на правораздаването Атанас Славов.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР