Промените в кодекса за застраховането, предложени от Министерството на финансите,

...
Промените в кодекса за застраховането, предложени от Министерството на финансите,
Коментари Харесай

ССИ: Промените в кодекса за застраховането, предложени от МФ, застрашават финансовата сигурност на държавата

Промените в кодекса за застраховането, препоръчани от Министерството на финансите, заплашват финансовата сигурност на страната. Предупреждават от Съюза за стопанска самодейност в своето мнение до Министерство на финансите във връзка наново препоръчаните промени в КЗ от ведомството.

Във връзка с наново препоръчаните промени от Министерство на финансите в Кодекса за застраховането ССИ сигнализира и за поведен път изрично декларира, че препоръчаните от Министерство на финансите текстове за допълнение на КЗ могат да доведат до безотговорно източване на Националното бюро „ Зелена карта “, до съществени и мъчно поправими вреди на застрахователния бранш, увеличение на цената на услугата „ Гражданска отговорност “ и разлюляване на финансовата непоклатимост на страната. Тези промени могат да породят инфлационни опасности, а това би ни отдалечило от приемането в Еврозоната.

Новите разпореждания, допълващи Кодекса за обезпечаване, би трябвало да подсигуряват финансовата сигурност на страната, да превантират фрапантно нарастване на наложителната застраховка „ Гражданска отговорност “, с цел да не се обиден неподходящо над 3 000 000 български жители, и да отговорят на поетите задължения по Валутния механизъм II (ЕРМ II). Тези условия обаче не са покрити от предложенията на финансовото ведомство.

Вътрешните правила на Съвета на Бюрата, препоръчани от МФ за включване в Кодекса за застраховането, са изменящи се, не дават правна сигурност и предвидимост и не могат да бъдат поставяни наедно, а още повече да превалират над вътрешното законодателство и европейското право. Нещо повече - те са правила на частноправна организация и нито една страна досега не си е разрешила да ги включва в собствен закон.

Вместо това ССИ предлага да се препраща към „ разпоредбите за действие на системата Зелена карта “, под което се схваща целият юридически механизъм на системата - всички актове и процедури, от които вътрешните правила са единствено част. Предложението на ССИ е в текста на Кодекса за застраховането да има експлицитни препратки към българското законодателство и към европейските правни правила. Извършеният от специалистите на Съюза обзор на националното законодателство сподели, че този метод се употребява от

българския законодател, когато волята му е да направи взаимовръзка сред правните системи. Като образци могат да бъдат посочени аналогични разпореждания в Закона за отбрана на персоналните данни (ЗЗЛД), Закона за обществените финанси (ЗПФ), Закон за корпоративното подоходно облагане и други ССИ показва увереността си, че използването на националните и европейските правила би било само в синхрон, и в никакъв случай в несъгласие с последващите задължения на Република България след присъединението към ERM II, и биха спомогнали за премахване на слабостите във действието на системата Зелена карта.

Съюзът за стопанска самодейност предлага още в наредбата на новата алинея 1 на член 506а от КЗ следва да има експлицитна отпратка и към Закона за ограниченията против изпирането на пари. Подчертаваме, че с експлицитната отпратка към специфичния закон се цели слагане на акцент върху контрола над националните и европейските парични запаси, преминаващи през системата „ Зелена карта “, и реализиране на противопоставяне на противоправното им пренасочване към финансиране на незаконна активност.

ССИ упорства в границите на процедурата за публично разискване да бъдат прегледани и признати предложенията за промени, изпратени от Съюза, които пазят и се грижат за ползите на застрахователния бранш и на българските жители. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР