Промените утвърждават стандарт “Клинична хематологияПо-строг контрол над разходите за онкомедикаменти

...
Промените утвърждават стандарт “Клинична хематологияПо-строг контрол над разходите за онкомедикаменти
Коментари Харесай

Затягат разходите за онкомедикаменти

Промените утвърждават стандарт “Клинична хематология ”


По-строг надзор над разноските за онкомедикаменти планува проектонаредба, която е качена на уеб страницата Министерството на здравеопазването за публично разискване.

“Целта на измененията е да се сътвори опция за по-голям надзор на НЗОК върху разноските за лекарствените артикули, заплащани за лекуване на злокачествени и хематологични болести в болничната помощ с публични средства и ще способства за основаване на електронно досие на пациентите ”, се показва в претекстовете към наредбата. На процедура документът ще вкара спомагателни условия за определяне на лекуване с онкомедикаменти за лица под и над 18 години от Обща онкологична комисия или Клинична комисия по хематология.

Лекарствата за терапия на злокачествени болести са перото, по което НЗОК има най-големи разноски като средствата се усилват всяка година. Здравната каса регистрира за 2017 година рекордни разноски в размер на 45% за онкомедикаменти за лечебните заведения.

Тогава при заложени 225,5 млн. лева са били изхарчени 327,6 млн. лева или преразходът е бил към 100 млн. лева Тези разходи на НЗОК са и измежду главните аргументи за новата проектонаредба.

Измененията плануват медикаментите за злокачествени солидни тумори при възрастни да се предписват от лекуващия доктор след решение на клиничната онкологична комисия по химиотерапия. Комисията ще се състои минимум от трима лекари със компетентност “Медицинска онкология ”, които работят в лечебното заведение. Решенията на клиничната онкологична комисия по химиотерапия ще се вписват в протоколи и ще се подписват от членовете на комисията. Протоколите ще са годни за период до 180 дни, считано от началото на лекуването по схемата.

Проектът планува одобряване на медицински стандарт “Клинична хематология ”, както и устройството, реда и организацията на работата на аптеките и номенклатурата на лекарствените артикули.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР