Промените, свързани с либерализацията на енергийния пазар, са закъснели, но

...
Промените, свързани с либерализацията на енергийния пазар, са закъснели, но
Коментари Харесай

Юлиан Попов за ЧЕЗ: Интересът на гражданите се гарантира чрез институциите, а не чрез участие на държавата в предприятията

Промените, свързани с либерализацията на енергийния пазар, са закъснели, само че по-добре късно, в сравнение с в никакъв случай.
Това сподели за предаването „ Нещо повече “ по „ Хоризонт “ някогашният министър на околната среда Юлиан Попов, който посочи, че Народното събрание, държавното управление и регулатора имат единна и ясна позиция във връзка с безспорната нужда бързо да се либерализира енергийният пазар у нас. Енергийната борса се развива доста добре през последните години, добави той. Според някогашният министър КЕВР би трябвало да може да следи работата на обещано електроразпределително сдружение, само че не и покупко-продажбите със собствеността му.

„ Управленски състав и благосъстоятелност са две напълно разнообразни неща. Затова не мисля, че би трябвало чак толкоз да се тормозим. Ако има проблеми, свързани със благосъстоятелност,  неразбираеми доходи и така нататък има други служби, които би трябвало да се занимават с това “. 

„ Интересът на жителите се подсигурява посредством държавните институции, а не посредством присъединяване на страната в предприятията “, добави той във връзка хипотезата за вероятно държавно присъединяване в договорката за  ЧЕЗ и разясни:

„ В момента България има един много самостоятелен регулаторен орган, на който можем да разчитаме, само че е доста добре предприятието и регулаторната работа  да бъдат отделени, с цел да може едното да следи другото. Започнем ли да ги свързаме, нещата се оплескват “.

ЧЕЗ е огромна за българските мащаби компания, само че не и за международните.  Информацията, че зад офшорното финансиране наднича руско-грузински вложител би било притеснителна, в случай че се окаже вярна, посочи Попов, само че акцентира:

„ До този миг, това e излязло във вестник на един чех, който се кара с различен чех. Ние постоянно мислим, че ние сме корумпираната страна, страната, завзета от олигарси и така нататък и всички други са задачите в бяло. Чешките милиардери обаче са едно доста изключително събитие, които са окупирали тотално страната си. Ако един се кара с различен, ние не трябва да допускаме, че това е самата истина. Трябва доста да внимаваме с тези техни кавги “.

Според Попов, договорката не заплашва националната сигурност, тъй като е обвързвана с енергийната сигурност на крайния консуматор, само че  „ КЕВР и министъра на енергетиката имат пълномощия, сега в който те сметнат че съществува риск за сигурността на доставките, да се намесят “.

Време е да престанем да приказваме за АЕЦ „ Белене “,  защото свръхпроизводство на сила е районен, европейски и световен проблем поради възходящата енергийна успеваемост и евтината сила от ВЕИ. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР