Промените са в сила от 1 януари.Новата година идва с

...
Промените са в сила от 1 януари.Новата година идва с
Коментари Харесай

Гърция и Турция увеличиха таксите за преминаване по пътната им мрежа 


Промените са в действие от 1 януари.

Новата година идва с по-високи такси за прекосяване през автомагистрали и мостове в двете южни съседки на България. В Гърция пътните такси нарастват с към 7. 6%, а в Турция - приблизително със 76%.

В Гърция пътните такси ще бъдат увеличени на три пъти до 2026 година През идващите две години ще нарастват с по 2%. До решението се стига след договаряния сред Министерството на инфраструктурата и концесионерите. Така леките коли ще заплащат общо към 34 евро, с цел да употребяват автомагистралата от столицата Атина до втория по величина град Солун. Преди нарастването се заплащаше 31. 35 евро.


Годишното нарастване се пресмята въз основа на покачването на показателя на потребителските цени през септември. Концесионерите претендират за обезщетение до 45 млн. евро от страната поради отлагането растежа на цените от началото на 2023 година, което беше планувано в договорите, оповестява гръцката редакция на CNN.

В Турция най-ниската такса за леки коли по автомагистралите, ръководени от Главна дирекция „ Автомагистрали “, става 9 лири, а най-високата - 84 лири. Промените са в действие от 1 януари, предава Нова.

Преминаването през мостовете на Турция също нараства. Тарифата за таксуване през „ Мъчениците на 15 юли “ и „ Фатих Султан Мехмет “ над Босфора в Истанбул към този момент е сред 15 и 110 турски лири според от категорията на транспортните средства, а пътната такса за мотоциклети става 6 лири. Таксите за така наречен Трети мост над Босфора ще бъде сред 25 и 275 лири.

За прекосяване по моста „ Османгази “ над Измитския залив ще се заплащат сред 205 и 920 турски лири, а за моста „ Чанаккале 1915 “, който свързва европейския и азиатския бряг над Дарданелите, цената варира сред 75 и 1400 лири.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР