Промени в закона предвиждат на ДАНС да получи правото да

...
Промени в закона предвиждат на ДАНС да получи правото да
Коментари Харесай

ДАНС внедрява тайни агенти в частни фирми?

Промени в закона плануват на ДАНС да получи правото да внедрява сътрудници под прикритие в частни компании. Целта на чиновниците ще бъде да наблюдават за нередности и злоупотреби. Идеята е всичко това да се случва без знанието на притежателя на съответната компания.

„ Смущаващото в тези текстове е, че отсъства правосъдният надзор, което ще утежни бизнесклимата у нас. Използването на специфични разследващи средства (СРС) се позволява от съда, а внедряването на сътрудници ще става без знанието и единодушието на ръководителя на компанията, а за какво не и на някоя партия ". Така в ефира на „ Здравей, България " разяснява тематиката Васил Велев, ръководител на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал у нас.

Според него даже предлаганите промени да не бъдат признати, тяхното разискване плаши и прогонва евентуални вложители.

Бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов пък изрази мнение, че измененията не са огромни и няма да доведат до никакви проблеми.

„ Практиката демонстрира, че във всеки интервал от време има разнообразни практики. При социализма най-важно беше самопризнанието. След това акцентът падна върху СРС-тата, въпреки че от тях също не излиза нищо значително. Сега ще се насочим към чиновниците под прикритие ", разяснява Йорданов.

Той бе безапелационен, че сходни закони би трябвало да се изготвят от експерти със съответната подготовка. Освен това, те би трябвало да остават анонимни.

„ В България от години се възпитава пренебрежение към закона. Още преди да е признат, търсим способи да го заобиколим ", сподели още някогашният вътрешен министър.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР