Промени в състава на комисиите - българската и македонската, по

...
Промени в състава на комисиите - българската и македонската, по
Коментари Харесай

Повече заседания ще има българо-македонската комисия - преглед на учебници, история

Промени в състава на комисиите - българската и македонската, по решение на противоречивите въпроси сред двете страни, няма да има . Това разяснява Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната комисия по въпросите за Северна Македония, пред Българска национална телевизия. Той бе безапелационен, че от българска страна е доказано. Сега е планувано по-голяма динамичност в работата, доникъде на май ще има три съвещания , уточни той. Ще забележим след първата среща по какъв начин ще се работи с сътрудниците, тя е планувана в края на февруари, заяви още Димитров.

Има опозиция от македонските сътрудници протоколите да отразяват ясно и тъкмо това, което се приказва по време на срещите, а ние сме историци и е удостоверение за развиването на разногласието , безапелационен е той. Към българската част от комисията не е имало опит за напън, изясни Ангел Димитров. Той изясни, че е извършен добър диалог с сътрудника му - съпредседателя в границите на срещата сред двете страни и са в " положителни връзки, повече в сравнение с в бъдещите комисии в областта на упованията ".

Ангел Димитров разяснява и диалозите - Преглед на историята, цел да се ревизират учебниците по история и география, само че към момента не са ги получили. " В учебниците по история се наблюдава по какъв начин се преподава съответната материя, ние сме към момента в 10-11 век в Средновековието, материята в главното учебно заведение и не сме стигнали до гимназиалния курс, а се работи от 3.5 години и това се дължи на нежеланието на сътрудниците да одобряват, че имаме обща история ", изясни експертът.

За Гоце Делчев - Димитров е настоял да се отвори диалога по тематиката. Когато обсъждаме по какъв начин да се приготви един текст до държавните управления, нашите сътрудници потеглят от съвременността към предишното, без да се приказва за него, това не е историческо. Ние предлагаме да се оцени личността в неговото време и да се осмисли смисъла му за актуалното, разясни той.

Относно " новото начало на диалозите " от новото българско държавно управление - той ги разяснява като " странни знаци ". Има знак, че нещо ще се раздвижи, само че не чакам огромен екстаз. Знакът на работата на комисията ще е знак по какъв начин ще се развиват връзките сред двете страни, познавам настройката им, уточни в умозаключение Ангел Димитров.
 Ангел Димитров сложи нулева оценка на българо-македонската комисия
Ангел Димитров сложи нулева оценка на българо-македонската комисия

Историците чули, че Свети Климент е основал македонската нематериалност, писменост и книжовност
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР