Промени в Правилника за работа на фонд Култура“ одобри на

...
Промени в Правилника за работа на фонд Култура“ одобри на
Коментари Харесай

Улици във Варна ще носят имената на журналистка и революционер

Промени в Правилника за работа на фонд „ Култура “ утвърди на днешното си съвещание комисията по просвета и духовно развиване към Общински съвет – Варна. Измененията са в синхрон с новите трендове за облекчение на административните процедури. Те ще усъвършенстват работата на фонда и ще улеснят кандидатстващите организации както при подаване на планови препоръчани, по този начин и при отчитането им, стана ясно на съвещанието.

Отпада условието за даване от претендента на служебна записка от Община Варна, удостоверяваща неналичието на финансови отговорности към общината, тъй като инспекцията ще се реализира по длъжностен път. Премахва се също опцията за кандидатстване на книжен притежател. Проектните оферти към този момент ще се подават единствено онлайн.

Създават се две нови точки, свързани с изискванията и реда за финансиране на фестивали, състезания и планове. Една гласи, че при писмен отвод от утвърденото финансиране от страна на организации, подали планове във фонд „ Култура “, Експертният съвет има право поетапно да разпредели неусвоените средства. Този текст се прибавя за цялостното асимилиране на бюджета на фонда, обясни Антония Йовчева, шеф на Дирекция „ Култура и духовно развиване “ в Община Варна.

Другата смяна се прави, с цел да се усъвършенства финансовата дисциплинираност при отчитане на изпълнените планове. Вече ще се смятат за неприемливи разноските, „ контрактувани и реализирани като външни услуги от представляващия организацията със себе си, със съпруга/та си и с роднините си по права линия и с юридически лица, в чиито органи за ръководство или притежатели са такива лица “.

Освен насоките за кандидатстване неразделна част от правилника стават и разпоредбите за отчитане и утвърждение на разноските за планове, финансиране от фонд „ Култура “. Целта е да се подкрепят изпълнителите на планове при правенето на финансовите им доклади.

Допълнения има и в насоките за кандидатстване по направленията. В документа е записано, че през 2019 година фондът ще подкрепя осъществяването на варненски планове, свързани с реализацията на Пловдив – Европейска столица на културата. В рамките на днешното съвещание беше импортирано уточнението, че средствата ще се отпускат след авансово разглеждане на плановете от членовете ПК „ Култура и духовно развиване ”.

Една от дилемите, които си слага фондът през идната година, е да утвърди позитивни облик на Варна, като сътвори удобен резултат и върху други браншове, търсейки добавена стойност и благоприятни условия да се укрепи културно-историческият капацитет на града.

Членовете на ПК „ Култура и духовно развиване “ разгледаха също оферти за именуване и преименуване на улици в града. Те дадоха единодушието си улица в селищно образувание „ Манастирски хълм, Бялата чешма и Дъбравата “ да носи името на Веселина Цанкова – поетеса и дългогодишна журналистка, с огромен принос към културата на Варна. Тя е създател на Сдружението на писателите в морския град, била е и негов ръководител. Работила е в Радио Варна, вестниците „ Народно дело “, „ Черно море “ и КИЛ – най-стария книжовен вестник в България.

Съветниците взеха решение също улица в кв. „ Младост “, която до момента се е казвала „ Иван Панайотов Церов “, да носи името на революционера Васил Чекаларов. Промяната се прави поради повтаряне на имена, защото улица „ Иван Церов “ има и на „ Траката “.

Дадено бе единодушие ул. „ Азалия “ да бъде преименувана на ул. „ Прилеп “. Според вносителите на предлагането въпросната улица е естествено продължение на ул. „ Прилеп “, над бул. „ Хр. Смирненски “ в посока с. Каменар, и е рационално да е със същото название до граничните черти на Варна.

В дневния ред бе включено също искане част от улица „ Федот Попов “ в Следствен отдел към окръжна прокуратура „ Ален Мак “ да бъде прекръстена в ул. „ Равин Елиезер Ицхак Папо “, само че то не получи утвърждението на общинските съветници.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР