Промени в изборното законодателство, които да гарантират, че статуквото няма

...
Промени в изборното законодателство, които да гарантират, че статуквото няма
Коментари Харесай

Д 21: Оставка не стига, трябват промени в изборните закони

Промени в изборното законодателство, които да подсигуряват, че статуквото няма да манипулира идващия избор, с цел да се възпроизведе. 

Това изиска Движение 21 на Татяна Дончева. В своя позиция от Д21 декларират: 

Все по-многобройните митинги против корумпираната управническа система са основателна и законна демонстрация на неодобрение и непоносимост към несправедливостите и неравенствата в България. Политико-икономическият картел, окупирал Народното събрание, трансформира политиката и властта в инструмент за злоупотреби, персонално облагодетелстване, изнудване, лишаване на бизнеси с всички принадлежности на страната, пазаруване и манипулиране на избори. Повече от налага се това ръководство и мнимата му съпротива да бъдат отстранени.

За да бъде заменена системата е належащо освен това от оставка на държавното управление. Необходими са гаранции, че статуквото няма да манипулира идващите избори с цел да се възпроизведе. Трябва да бъдат подхванати ограничения за справяне с „ мъртвите души “ в изборните описи, пазаруването и управлението на гласоподаватели, назначението на необразовани и незаинтересовани хора в изборните комисии, фалшификациите при броенето на бюлетини и при съставянето на протоколи, привилегированият достъп до медии на платежоспособните партии.

За да бъде идващото ръководство действително излъчено от жителите, би трябвало да бъдат провокирани промени в изборното законодателство, водещи до:

Създаване на настоящ изборен указател, съдържащ изборните адреси на всеки гласоподавател, доказани персонално. Регистърът да е формиран по сегашен адрес в страната и чужбина, а потвърждаването да се прави на хартия или по електронен път.

Създаване на районни преброителни центрове, в които намерено да се прави преброяването на бюлетините или отчитането на машинното гласоподаване и попълването на изборните бумаги от секциите в съответната община/район.

Промяна на метода за назначение на изборните комисии: Отмяна на партийно-квотния принцип и редуциране на състава на комисиите. Членове на ЦИК, РИК, ОИК и СИК да може да оферират както партии, по този начин и български неправителствени организации. Половината от състава на РИК и ОИК да бъде непрекъснат, от специалисти с високи професионални качества. СИК да се състои от пет члена. За ръководител да бъде назначаван правист – юрист или магистрат. Недопускане на членове, които не са минали образование. Въвеждане на краен период за подмяна на членове, не по късно от седмица преди изборния ден.

Отпадане на платените форми за медийно отразяване на предизборната акция.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР