Промени в бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2023 г.

...
Промени в бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2023 г.
Коментари Харесай

Предлагат промяна в стажа за пенсия и вноските в частен фонд

Промени в бюджета на Държавното публично обезпечаване за 2023 година внесоха депутати сред първо и второ четене.

От Движение за права и свободи оферират майчинството да се зачита като автентичен застрахователен стаж. В момента майчинството се взима поради като застрахователен стаж, само че единствено в случай че дамата се пенсионира по общия ред, т.е. при навършена възраст и цялостен застрахователен стаж.

Законът обаче дава опция и за пенсиониране при недостигащ стаж, където е записано, че за тази година да вземем за пример би трябвало да имате навършени 67 години за мъжете и дамите, както и 15 години автентичен застрахователен стаж.

Според кодекса сега " Действителен стаж " е фактически изслуженото календарно време по трудово или служебно правно отношение, времето, през което лицето е работило по друго правно отношение и е било наложително обезпечено за неработоспособност, напреднала възраст и гибел, интервалът на наборна или мирновременна различна работа, интервалите по член 7 от Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, както и времето, през което лицето е подлежало на наложително обезпечаване за своя сметка и е внесло дължимите осигурителни вноски. Така тук не попада интервалът на майчинството.

Има процедура на Върховния административен съд, който признава за автентичен стаж времето на отпуск за бременност, раждане и развъждане на дете, аргументират се депутатите, внесли измененията.

Предлагат нарастване на вдовишката добавка към пенсиите

От „ Възраждане “ оферират до края на годината средствата, които отиват в универсалните пенсионни фондове, където се натрупат парите ни за втора пенсия, да се трансферират към държавното публично обезпечаване. Родените преди 1960 година внасят цялата си вноска върху заплатата в Национален осигурителен институт, за тези родени след тази дата 5% от вноската отива в частен пенсионне фонд, с цел да получават пенсия от втория дирек.
 Българска телеграфна агенция
От ГЕРБ пък оферират да се усилят разноските за заплати на личния състав на Национален осигурителен институт. По данни на института междинната заплата остава ниска – 1719 лв., като в най-масовата категория чиновници от най-ниската експертна служба с аналитични и контролни функционалности тя е едвам 1233 лв.. в това време минималната заплата за страната стана 780 лв. от 1 януари, което от ден на ден приближава тези хора към абсолютния най-малко на възнаграждение, без значение от високата експертиза, която имат, и изключителния труд, който поставят, написа в претекстовете към законопроекта.  

От ГЕРБ оферират още нарастване и на заплатите в Министерство на вътрешните работи с 10 на 100, този път с промени в държавния бюджет. Освен това се предлага и в допълнение заплащане за време разполагаем от 0,35 лв. на час на 0,50 лв. на час, като нужната сума е половин милион лв., пресмятат от партията. В измененията са включени и повече пари за храна и облекло на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, като за облекло тя да стане от 400 лв. на 800 лв., а за храна – от 120 на 200 лв..

Предложения има и за повече пари за БНР, Селскостопанската академия, Национална агенция за приходите и т. н. Общо предложенията за промени в закона за бюджета са 84 на брой.  
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР