Проливният дъжд не попречи на пловдивчани да се включат в

...
Проливният дъжд не попречи на пловдивчани да се включат в
Коментари Харесай

Пловдивчани обсадиха пункта на „УМБАЛ-Пловдив“ за измерване на кръвно пред общината

Проливният дъжд не попречи на пловдивчани да се включат в националната здравна акция „ Май -месец за мерене ” у нас, която се организира по самодейност на  Българската лига по хипертония с поддръжката на българския клон на СЗО, Български червен кръст,  Национална пациентска организация, Асоциация на студентите медици в България, Българска  студентска фармацевтична асоциация, медицинските университети в страната и общините.

Хората се подредиха на опашка пред пункта, който екипът на Първа кардиология в „ УМБАЛ-Пловдив “ откри до Община Пловдив, с цел да премерят кръвното си налягане, оповестяват от болничното заведение. 

О, но то е доста високо, възкликна ненадейно пенсионерка, откакто чу, че апаратът е отчел стойности 180/100. Жената беше още по-учудена по какъв начин по този начин нищо не усеща – не й се вие свят, не я боли главата, нито я стяга сърцето.

В първите 45 минути прегледахме над 30 души от всички възрастови групи, само че най-вече бяха хората на междинна и в по-напреднала възраст, изясни доктор Атанас Папазов. Според лекаря преобладаващата част от пациентите са към този момент диагностицирани, само че контролът на хипертонията им не е добър. Към тях той насочи рекомендация по-често да посещават персоналните си лекари и кардиолог, с цел да не се стига до инвалидизиращи и даже съдбовни произшествия. Няколко са посетителите, на които екипът откри високо кръвно налягане. Те бяха ориентирани за спомагателни съвещания и проучвания за доуточняване на диагнозата. Пациентите биха могли да дойдат и при нас в болничното заведение, изясни доктор Папазов.

Рекордът сложи жена на междинна възраст, на която кардиолозите мериха 220/110. Пациентката знаеше, че подвига кръвно, само че призна, че не пие никакви медикаменти. Надяваме се от този миг да сме я убедили да посещава по-често доктор, тъй като лечението може да й избави живота, обявиха от екипа.

Всеки пристигнал в пункта на „ УМБАЛ-Пловдив “ получи и осведомителни материали за здравословното хранене, артериалната хипертония и предсърдното мъждене, както и една ябълка като знак на здравето. На всеки пациент доктор Папазов, доктор Симеон Костадинов, доктор Цветанка Гънгова и здравна сестра Десислава Христозова в детайли разясняваха положението и даваха рекомендации по какъв начин може да се усъвършенства.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР