Ню Йорк обявява извънредно положение заради тежки наводнения

...
Проливни дъждове през нощта в североизточните щати оставиха части от
Коментари Харесай

Проливни дъждове през нощта в североизточните щати оставиха части от Ню Йорк под вода в петък, частично парализирайки метрото и летищата във финансовата столица на страната.

Летище LaGuardia затвори един от терминалите си, като изображения в социалните медии показват пътници, които вървят през вода доста над горната част на обувките си.

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс призова хората да не излизат, защото улиците са блокирани и метрото станциите са наводнени.

„Ако сте вкъщи, останете си вкъщи. Ако сте на работа или училище, осигурете подслон за момента, някои от нашите подлези са наводнени и е изключително трудно да се придвижвате из града“, каза той.

Изображения от Ню Йорк показват полупотопени автомобили и движението е затруднено , като някои главни пътища бяха напълно блокирани.

Продавачите в наводнените магазини се опитваха да защитят стоките и да изтласкат водата обратно по улиците.

Огромната система на метрото в Ню Йорк също беше засегната от наводненията, като няколко линии бяха затворени в Бруклин.

Шофьорът на такси Ахмед Абду, на 50 години, родом от Египет, разкритикува служители, че се борят да се справят с това, което според него е редовно феномен.

„Метрото в града е ужасно“, каза той.

„Всички бури идват всяка година по едно и също време. Трябва да го предвидим по-добре“, каза той.

Но Рохит Агарвала Като цяло, комисарят по опазване на околната среда на града, каза, че глобалното затопляне е напреднало по-бързо, отколкото градът може да предприеме действия, за да укрепи своите защити.

„Този ​​променящ се модел на времето е резултат от изменението на климата. И тъжната реалност е, че климатът ни се променя по-бързо, отколкото инфраструктурата ни може да реагира“, каза Оувъръл.

Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул обяви официално извънредно положение за 8,5-милионния град и неговите гъсто населени предградия, включително Лонг Айлънд на изток и долината на река Хъдсън на север.

Националната метеорологична служба предупреди на наводнения до края на петък с до два инча (5,1 сантиметра) дъжд на час.

Той каза, че общото натрупване в петък може да достигне седем инча (18 сантиметра).

„Прекомерният отток вероятно ще доведе до разпръснати до многобройни случаи на внезапни наводнения в градски райони и райони с лош дренаж, както и по протежение на бързо реагиращи малки реки и потоци“, се казва в него.

Дъждът идва от система с ниско налягане по крайбрежието на Средния Атлантически океан, която дърпа влага въздух от океана.

През септември 2021 г. ураганът Айда донесе обширни наводнения в региона, особено в Бруклин и Куинс, оставяйки 13 жертви, много от тях хванати в капан в мазета.

И двата квартала бяха засегнати от едни от най-лошите наводнения в петък и жителите бяха предупредени да бъдат особено внимателни.

„Ако живеете в тези квартали или в апартамент в сутерен или район, предразположен към наводнения, моля, уверете се, че имате планове и сте готови да се преместите на по-високо място“, призова Комисарят по управление на извънредните ситуации в Ню Йорк Зак Искол.

В метрото – една от най-големите системи в света с 420 станции и повече от 30 линии – водата се изля надолу по стъпалата и през таваните на някои станции.

Метрото е е от съществено значение за живота на милиони жители на града, но редица линии, включително в Бруклин, бяха затворени поради наводненията.

Хочул каза, че е от решаващо значение метрото да започне да работи, защото много деца разчитат на него за да стигнете до и от училище.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР