Пролетта показва какво може да направи Богс един мрачен и

...
Пролетта показва какво може да направи Богс един мрачен и
Коментари Харесай

10 книги, с които да се насладим на пролетта

„ Пролетта демонстрира какво може да направи Бог
с един тъмен и замърсен свят. “
Виктор Крафт

Дългоочаквана, свежа и топлеща… това е пролетта. Като книга! Несъмнено идва за наслада на хората от всички възрасти.

В очакване на този прекрасен сезон, след пандемичните, военните дейности в Украйна се явиха тест в действително време за работа в един застрашителен свят. А пленителните истории и сюжети за изкуството, маниакалността, възприятието за владеене и предимство, които безспорно лъхат от страниците на най-актуалните мартенски оферти на издателство „ Колибри “, провокираха безмерен интерес.

Някои от хитовите заглавия и четенето на книги остана единствената ни опция да избягаме най-малко за малко от свирепата действителност и да защитим европейския си метод на живот.


С новата пролет се пробужда всичко и в тези мрачни времена, с изключение на светлите слънчеви лъчи, има и лъчи на вяра за положително, съпричастност и поддръжка, с цел да запазим позитивизма си, който остава избавление по време на всевъзможни рецесии, преодолявайки действителността.

Книгите, с които ни въодушевяват международните създатели, дават знаци за отбягване от всевъзможни проблеми. В тях хората намират свои съидейници, сприятеляват се, сбъдват мечти…

Наслаждавайте се на книгите и не спирайте да мечтаете!

1. „ Пробуждането “
Лоран Гунел

 10 книги, с които да се насладим на пролетта

Повечето от книгите на Лоран Гунел съчетават романовия сюжет с известната логика на психиката. Не и тази, която държите в ръцете си. Тази книга не ни учи по какъв начин да живеем по-добре. Тази книга ОБВИНЯВА. Обвинява тези, които манипулират всички нас: едрия бизнес и многонационалните компании, държавните управления и националните избраници с дейното съучастничество на медиите.

Няколко обстановки, колкото измислени, толкоз и изцяло вероятни, в случай че не и към този момент съществуващи, ни придвижват в един искрено оруеловски свят, свят на операциите. Ще се пробуди ли основният воин Том и дали в случай че това стане, няма да е прекомерно късно? 

В романа се спирам на моите персонални ключове за декодиране на някои събития, които съгласно мен не са по никакъв начин безобидни. За да избягна всяка двоякост, държа незабавно да уточня, че в него не става дума за антиковид ваксините… Те просто не са тематиката на тази книга. Съсредоточих разбора си върху… всичко останало.

Затова пък всички исторически препратки са същински, както и упоменатите стопански теории и психо-социологически проучвания. 

Лоран Гунел

2. „ Географските ширини на копнежа “
Шубанги Суаруп

 10 книги, с които да се насладим на пролетта

„ Географските ширини на копнежа “ ни превежда през времена и светове, населявани от разнолики и взаимосвързани герои: академик, учещ дърветата, и красивата му брачна половинка, която приказва с тях; геолог, опитващ се да предотврати бъдещи войни, до момента в който работи на ледник; двама осемдесетгодишни влюбени; религиозен деспот и майка, опитваща се да освободи от пандиза своя наследник революционер; страшилище, което търси човешка компания, и костенурка, която се трансформира в лодка и след това в жена; духът на един изпарил се океан и духовете на всичко живо и неживо на планетата.

С извънредно въображение и голямо стилистично майсторство Шубанги Суаруп преплита естественото със свръхестественото, земното с отвъдното, хвърляйки удивен взор върху способността на индивида да обича и неразбиваемата му връзка с природата.

3. „ Качестволандия “
Марк-Уве Клинг

 10 книги, с които да се насладим на пролетта

Добре пристигнали в Качестволандия – страната на суперкачеството и суперлативите!

Всичко в Качестволандия наподобява като от далечното бъдеще, само че в действителност това е нашето най-близко „ на следващия ден “. Тук цялостната организация на живота е ориентирана към оптималното му усъвършенстване: работата, свободното време, взаимоотношенията се управляват от безпогрешни логаритми.

Компютрите вземат решение какво да купуваме, кого да обичаме, за кого да гласуваме. Така човечеството ще бъде защитено от непоправими неточности! Но за какво у Петер Безработния от ден на ден се усилва възприятието, че нещо въпреки всичко не е наред? Ако системата е по този начин съвършена, както я показват, за какво има дронове, страдащи от боязън от хвърчене, и сексроботи, които се борят с ерекционни разстройства? Защо машините от ден на ден замязват на индивиди, а хората – на машини? Накъде се е запътил нашият цифров свят?

Приятно пътешестване в бъдещето с „ Качестволандия “ – поразително визионерска, плашеща, само че занимателна дистопична ирония в традицията на Кърт Вонегът, Дъглас Адамс и Джордж Оруел.


4. „ Работилница за кукли “
Елизабет Макнийл

Работилница за кукли е дебютният разказ на Елизабет Макнийл и споделя пленителна история за изкуството, маниакалността и възприятието за владеене. 

Мястото е Лондон, годината – 1850. В Хайд Парк се строи павилионът за Голямото ревю и измежду тълпата фенове на впечатляващата панорама се срещат двама души. За амбициозната млада художничка Айрис тази среща е мимолетна и тя не помни за нея единствено след момент, само че за Сайлъс, който колекционира всякакви предмети, заслепен от невероятната им хубост, срещата бележи ново начало в живота му.

Когато художникът прерафаелит Луис Фрост моли Айрис да му театралничи, тя се съгласява, при изискване, че той ще я научи да рисува. Изведнъж светът й стартира да придобива по-широки измерения и да се трансформира в територия на изкуството и любовта.

Но след запознанството си с Айрис Сайлъс мисли единствено за едно и маниакалността му го тласка към все по-мрачни селения… 

5. „ Берта Исла “
Хавиер Мариас

В този разказ Хавиер Мариас сервира същинска дисекция на шпионажа – наранени са всички негови аспекти: от вербуването на сътрудника с потребление на подло изнудване, през секретната му активност, та до изоставянето му, когато към този момент е непотребен на тайните служби.

Чрез страшната история на английския сътрудник Том Невинсън – по рождение по едно и също време испанец и англичанин – създателят демитологизира цялата общоприета романтика, с която литературата и киното са обвили шпионажа, показвайки единствено едната му страна.

Без да икономисва неприятни детайлности, Хавиер Мариас по несравним метод разказва нещастието, неизбежно сполетяваща внедрените сътрудници – неуспеха на техните бракове, психологическия срив, отчуждението на личността.

Паралелният роман за Том и брачната половинка му Берта разкрива нежеланата орис на дамите, свързали живота си с такива мъже – те са наказани да живеят в непрекъснат боязън и неопределеност, без да имат правото да задават въпроси.

6. „ За изкуството и литературата “
Марсел Пруст

„ По следите на изгубеното време “ е преломна книга, която носи редица белези на класическия разказ и в същото време слага жалоните на модерната литература.

В нея се приказва за любовта, и най-много за нещастието от невъзможното ѝ споделяне; за обществото, и най-много за комедията на светския живот; само че това, което сплотява другите ѝ влакна и ги повежда в една посока, е тематиката за творчеството и неговата същина. Настоящото издание съставлява подборка на пасажите от книгата, отдадени на тази тематика.

Още в първите страници на романа героят изпитва смътното чувство, че надълбоко в нещата се таи невидима действителност, която би трябвало да бъде разбулена. Многобройните душевни и интелектуални премеждия, през които минава, му оказват помощ да осъзнае, че единственото средство за осветляването ѝ се състои в креативния акт.

Пътят към съзряването на героя като публицист се откроява най-ясно в пасажите, отдадени на изкуството и литературата, показани в този алманах.

Из Предговора към изданието

7. „ Всичко пробвах “
Изабел Филиоза

Рев, тръшкане, истерични рецесии – всеки родител се е сблъсквал с тези изнервящи прояви на детето си.

И постоянно ги е тълкувал като съзнателна опозиция, съзнателно непокорство, искрено безсрамие. А може би те не са това, което наподобяват.

Откритията на невронауките и пробната логика на психиката оферират други пояснения, известно показани във „ Всичко пробвах “ – едно занимателно и потребно, прелестно илюстрирано четиво, което хвърля нова светлина върху държанието на „ невъзможните “ деца.

И демонстрира по какъв начин може да се преживее безболезнено и от родителя, и от детето интервалът от една до петгодишна възраст.


8. „ Дървесна история “
Ричард Пауърс

Пилот от американските военновъздушни сили във Виетнам е прострелян в небето и се избавя, като се приземява в бананово дърво. Един художник наследява фотографски портрети, правени в продължение на 100 години, на все един и същи анатемосан кестен.

Колежанка, любителка на радостния живот, получава токов удар в края на осемдесетте, умира и се връща към живот с помощта на същества от въздух и светлина. Учен с проблеми със слуха и говора открива, че дърветата поддържат връзка между тях. Тези герои и петима други непознати се срещат в последна и жестока борба, с цел да спасят няколкото акра девствена гора, останали на американския континент.

Ричард Пауърс обгръща тематика, необятна като Вселената: природата и връзките ни с нея. Съдбите на основните герои се преплитат към първата и последна мистерия в света: общуването сред дърветата. В центъра на тази еко-фантастика със симфонични измерения е историята на една секвоя, застрашена от заличаване.

Ричард Пауърс изследва екологичната драма и бавното ни удавяне в киберсвета и ни припомня, че без природата нашата просвета не съществува, тя е тази, която защищава душите ни от съсипия.

9. „ Нощна врата “
Питър Мей

 10 книги, с които да се насладим на пролетта

В безшумно френско село в корените на паднало след стихия дърво е открит заровен човешки мъртвец. Седмица по-късно в близка къща е погубен фамозен търговец на предмети на изкуството.

Двете катастрофи ги разделят седемдесет години.

Прочутият специалист по криминология Енцо Маклауд е помолен от сътрудник да проверява първото произшествие, при което той се натъква и на второто. Двата случая се преплитат – единият е исторически, от времето на Втората международна война в окупирана Франция, до момента в който вторият е от наши дни, когато Франция влиза във втория локдаун заради коронавирус епидемията.

Разследването на Енцо разкрива връзката сред тях – картината „ Мона Лиза “ на Леонардо Да Винчи.

Сюжетът на „ Нощна врата “ обгръща три генерации и ни води от изумения от войната Лондон към Външните Хебриди в Шотландия, от Берлин и Франция по времето на държавното управление във Виши до смъртния зложелател, пред който се изправя човечеството през 2020 г.

С тази книга Питър Мей остава на равнището си като един от най-големите създатели на престъпна литература.

10. „ Последна спирка Русе “
Ерик Ноло

 10 книги, с които да се насладим на пролетта

Деляна и Серж, българка и французин. Тя – блестяща студентка, франкофон и франкофил, той – публицист и публицист, избрал да живее в България. Свързва ги влечението им към френската литература. Ала Деляна изоставя учението, постъпва като стриптийзьорка в нощен клуб и след бурно общуване пътищата им се разделят. За да се срещнат още веднъж, когато, уволнена най-безцеремонно, тя внезапно отмъква от сейфа на притежателя на клуба плик с пари, в който обаче има и компрометиращи фотоси на могъща обществена персона, и търси леговище при някогашния си брачен партньор.

Но дългата ръка на мафията надвисва над тях и те се впускат в безумно бягство от София до Русе, белязано с престъпност, принуждение и една хаплива, упорита обич.

В напрегнатата престъпна конспирация Ерик Ноло ловко вплита сюжети и персонажи от близкото минало и от днешния ден на България, картини от Русчук, града на Елиас Канети, и едно поклонническо пътешестване в креативния свят на Нобеловия лауреат.

„ Последна спирка Русе “ е любовен трилър, разпрострат на фона на българския градски и естествен пейзаж и на родната реалност през погледа на французин българофил.

Издателство „ Колибри “ прибавя още и за най-малките си читатели, с цел да ги зарадва и въодушеви дружно с техните родители за едно завладяващо странствуване на един тайнствен остров с една детска книга . Всеки ден може да бъде и баснословен, мечтаейки с…

„ Невероятната история за гигантската круша “
Якоб Мартин Стрид

 10 книги, с които да се насладим на пролетта

Животът в Слънчев град си протича спокойно и безшумно, до момента в който Мичо и Себастиан не откриват писмо в бутилка на пристанището.

Дали то в действителност е от ИБ – кмета на градчето, който е липсващ още преди година? Съществува ли Мистериозният остров? Как да се оправят с пиратите, Ужасяващия морски дракон и Катраненочерното море? И не на последно място: какво ще се случи, в случай че посеят семенцето от бутилката?

Отговорите ще намерите във вълнуващата приключенска история с картинки за деца на всевъзможни възрасти от датския публицист Якоб Мартин Стрид.

Нека и с една книга да даряваме човешка топлота!

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР