Пролетта е един от най-красивите и любими сезони – слънцето

...
Пролетта е един от най-красивите и любими сезони – слънцето
Коментари Харесай

Пролетта „събужда“ очните алергии, какво съветват специалистите

Пролетта е един от най-красивите и обичани сезони – слънцето ни гали с топлите си лъчи, природата се възражда, градинките и парковете сe раззеленяват, цветята разцъфтяват. Но с всичко това се пробуждат и алергиите, предизвестяват от ВМА.

Какво съставляват очните алергии?

Алергичните конюнктивити съставляват неинфекциозни възпалителни болести на конюнктивата – тънката, транспарантна мукозна мембрана, която покрива склерата (бялата, непрозрачна част от окото) и вътрешната повърхнина на клепачите. Тя е мощно васкуларизирана и богата на разнообразни типове кафези от имунната система. Като главен съставен елемент на предната очна повърхнина, конюнктивата е непрестанно подложена на фактори от външната среда, които от време на време работят като алергени.

Основните имунни кафези, които играят основна роля при тези положения са мастоцитите. В отговор на разнообразни тласъци те отделят възпалителни посредници (хистамини, цитокини и други), които провокират вазодилатация, водейки до зачервяване, оток и сърбеж.

Алергичните конюнктивити са група от разнообразни болести, която включва изострен алергичен конюнктивит (сезонен или целогодишен и контактен) и няколко хронични положения – атопичен, вернален и гиганто-папиларен конюнктивит. От всички тях, острият алергичен конюнктивит е най-често срещаното положение, разяснява старши лейтенант доктор Дафина Антонова, част от екипа на Клиниката по очни заболявания на ВМА.

По думите й, аргументите за пораждане на подобен вид инфектиране са многочислени, само че в основата им стои реакция на свръхчувствителност към разнообразни химични и биологични фактори от заобикалящата ни среда.

Най-често това са полени, домакински прахуляк, мухъл, плесен, козината на домашни животни, само че може да се провокира и от козметични препарати, препарати от битовата химия, медикаменти и доста други.

Очните признаци могат да настъпят по едно и също време с прояви на сенна хрема, а при някои пациенти се следи подчертана генетична предразположеност към алергични реакции (атопия), споделя още експертът.

Такива пациенти постоянно страдат също от хранителни алергии, бронхиална астма, атопичен дерматит. Важно е да се има поради, че тези положения се дължат на предразположеност на имунната система към свръхреакция при контакт с даден алерген, а не на заразен извършител и като такива не са заразни и рискови за близките.

Характерно е, че нормално се засягат по едно и също време и двете очи. Сърбежът е най-типичното субективно недоволство при алергична реакция, само че пациентите оповестяват още за парене, раздразнение, възприятие за непознато тяло, сълзене и светлочувствителност. Обективно следим изразени в друга степен зачервяване и оток на конюнктивата. По конюнктивата на клепачите се развиват присъщи промени в релефа, дължащи се на поява на папили и фоликули. Кожата на клепачите също може да реагира със зачервяване и забележителен оток, като при по-продължително протичане се получава загрубяване, залющване и оформяне на мъчителни рагади. Възможни са съпътстващи прояви и от горните дихателни пътища – кихане, бистри тайни от носа, кашлица, предизвестява доктор Антонова.

Острите алергични конюнктивити имат присъща честота. Може да протичат по друг метод съгласно времето на поява и продължителността на признаците, което зависи главно от типа алерген, към който организмът е сенсибилизиран.

Сезонният алергичен конюнктивит има периодически темперамент, той е по-чест и се обостря напролет или лятото. Това се дължи на нарасналата централизация на полени във въздуха през тези сезони, като напролет доминират дървесните, а през лятото – тревните, разяснява още експертът.

Целогодишният алергичен конюнктивит има голям брой моменти на изява и намаляване. Симптомите протичат по-леко, само че могат да персистират през цялата година с друга активност, като се редуват интервали на обостряне и усъвършенстване. Тук отключващ фактор са битовите алергени (прах, мухъл, плесен, домашни животни). Тази форма е нормално е по-изявена през есенно-зимния сезон.

При контактия алергичен конюнктивит (блефароконюнктивит) признаците се демонстрират 24-48 часа след контакта с алергена, защото се развива реакция на свръхчувствителност от занимателен вид. Може да бъде породен от редица очни лекарства (както от дейната съставна част, по този начин и от консервантите), козметика, битова химия и други. В доста случаи с изключение на типичните демонстрация по конюнктивата има и изразени промени по клепачите.

Верналният кератоконюнктивит, именуван още пролетен катар, е релативно рядко заболяване с продължителен ход, протичащо с обостряния напролет и лятото. Засяга главно момчета, сред 5-15 години и има самоограничаващ се темперамент. След тази възраст постоянно признаците изчезват изцяло. Среща се доста по-често в страни с топъл климат. Характерното при него е съществуването на жилест влакнест секрет и изразена папиларна реакция на клепачната конюнктива, която може да добие тип на паваж. За разлика от другите типове алергичен конюнктивит, пролетният кератоконюнктивит постоянно визира роговицата (прозрачния пласт пред ириса) и може да докара до понижение на зрението. Развиват се дребни, мъчителни ерозии, които могат да се инфектират и да доведат до язви на роговицата, в случай че не се третират навреме.

Атопичния кератоконюнктивит е необичаен и се среща при хора с анамнеза да дълготраен атопичен дерматит и също може да докара до съществени затруднения, а гиганто-папиларния конюнктивит се развива при хронично механично раздразнение (например постоянно носене на меки контактни лещи, очни протези).

Диагностицирането на алергичният конюнктивит в множеството случаи не съставлява компликация, само че е редно да се извърши от офталмолог, защото самолечението и неправилното лекуване може доста да влошат положението. Очните алергии би трябвало да се разграничават от други вероятни аргументи за поява на “червено око ”. Сред тях са инфекциозните конюнктивити, които могат да бъдат бактериални или вирусни, акцентира доктор Антонова и разяснява:

Бактериалните са свързани с обособяване на бледо-жълтеникав секрет, водещ до срастване на миглите и залепване на клепачите заран. При вирусните конюнктивити секретът още веднъж е блудкав, само че нормално се визира първо едното око, а след това възпалението обгръща и другото. Често се следи и мъчителна преаурикуларна лимфаденопатия, като от време на време пациентите оповестяват за неотдавна почнало респираторно заболяване. При инфекциозните конюнктивите има действителен риск за предаване на болестта на близките, в случай че не се съблюдава добра хигиена на ръцете и тоалетните такъми. Съществуват и други доста по-опасни за зрението аргументи за зачервяване на очите, по тази причина постоянно е за предпочитане да се потърси навременна помощ от експерт.

Диагнозата се слага напълно клинично въз основата на добре снета история на болестта и деликатно проучване на очните структури благодарение на биомикроскоп. При тежките случаи или съществуване на прояви от други органи и системи е подходящо осъществяване на консултация с алерголог и осъществяване на кожно-алергични проби, с оглед определяне на съответния алерген.
Профилактика и лекуване

Ако ви е известно, че страдате от алергии, напъните би трябвало да бъдат ориентирани към отбягване или понижаване на излагането на предизвикващия алерген. Това не постоянно е елементарно и допустимо, по тази причина носенето на очила, които работят като физическа преграда и изобилното измиване на лицето с вода незабавно щом се приберете у дома може да понижи контакта с алергените и последващите очни признаци. Честото разчистване на килими и замяна на спалното долни дрехи може да бъде дейно за унищожаване на насъбраните алергени като скотски пърхот и акари от домакински прахуляк, поучава експертът.

Лечението се дефинира от тежестта и типа на очната алергия, по тази причина е целесъобразна навременната консултация с офталмолог. Една от най-лесно наличните и безвредни лечения е налагането на студени компреси на очите и потреблението на охладени изкуствени сълзи за облекчение на сърбежа и дискомфорта. Изкуствените сълзи способстват също за разреждане и отмиване на алергените от очната повърхнина, с което се понижават тласъците към имунната система. Tрябва да се обръща внимание на дейните съставки, защото избрани очни колири съдържат вазоконстриктор. Той понижава червенината, само че при честа и продължителна приложимост може да докара до задълбочаване на сухотата, като зачервяването бързо се възстановява и даже ускорява при прекъсването им. За предпочитане е да се употребяват капки без консервант, защото той може да провокира в допълнение раздразнение. Въпреки, че сърбежът може да бъде доста настойчив и непосилен, би трябвало да се заобикаля търкането на клепачите.

Механичното раздразнение на очната повърхнина води до в допълнение обособяване на хистамин и оформяне на един циничен кръг със задълбочаване на признаците.

Лечебните капки, които използваме за превъзмогване на очните алергии, въздействат посредством угнетяване на разнообразни посредници, участващи в алергичната реакция. Тези лекарствени средства са три съществени групи. Стабилизаторите на мастоцитните мембрани понижават честотата на обострянията и са основата на доста лечебни режими, само че са нужни няколко дни до седмици за реализиране на най-благоприятен резултат. Затова най-често се употребяват за профилактика преди започването на цъфтежа на полените. В острата фаза за бързо повлияване на признаците се употребяват местни антихистамини.

Локалните кортикостероиди влизат в основание при тежки обостряния със доста инфектиране, като се организират курсове с лимитирана дълготрайност, заради риска от повишение на вътреочното налягане и развиване на катаракта при дълготрайна приложимост. Пероралните антихистамини оказват помощ за понижаване на сърбежа и могат да се ползват взаимно с локалната терапия, изключително при систематични прояви на алергия.

Очните алергии са едни от най-честите болести, които срещаме през пролетно-летния сезон и за сполучливото справяне с тях са нужни взаимни старания от страна на пациента и лекаря.

Превантивните ограничения са от огромно значение, самолечението би трябвало да се заобикаля, а търсенето на помощ от експерт да бъде приоритет, споделя в умозаключение доктор Дафина Антонова.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР