Пролетта е чудесен сезон, в който обаче родителите на малки

...
Пролетта е чудесен сезон, в който обаче родителите на малки
Коментари Харесай

Как да предотвратим УНГ инфекции сред деца и възрастни?

Пролетта е превъзходен сезон, в който обаче родителите на дребни деца постоянно са нащрек за типичната за тези месеци скарлатина. Появяваща се на епидемиологични гърмежи в детски градина и учебни заведения, тази бактериална зараза визира най-вече деца сред 3 и 13 години. Причинява се от бактерии от рода на бета-хемолитичния стрептокок от група А и се предава по въздушно-капков път, както и посредством нечисти предмети и храна. За страдание, боледуващите не построяват имунитет и е допустимо детето да се разболее отново и отново, от време на време даже и в границите на един сезон.

Това изправя родителите пред тестването да лекуват детето месеци наред или пък да спрат краткотрайно визитата му в детското заведение, с цел да лимитират контактите му с преносители на болестта. Именно поради тези фактори, родителите постоянно търсят решение, обвързвано с повишението на имунитета – както общия, по този начин и локалния, в гърлото и носоглътката.

Вече от ден на ден хора знаят, че кожата, лигавиците на носа, гърлото, устната празнина, червата и урогениталната система имат собствен, характерен микробиом, който служи за преграда и отбрана от микроорганизми и защищава вътрешните органи от тях. Когато приказваме за стрептококови бактерии, би трябвало да знаем, че техният натурален „ дом “ е точно устата, което прави предаването им от деца на деца извънредно елементарно. Малките постоянно протягат ръка към устата си и до момента в който придобият прецизни хигиенични привички, са доста податливи на инфекции. Допълнителен фактор е и неразвитата им имунна система, която реагира бурно при среща с разнообразни патогени.

Така разказано звучи като че ли родителите са просто обречени на постоянно боледуващи деца и няма какво да създадат, с цел да го предотвратят. Това обаче не е по този начин, тъй като както всичко останало в природата, и при бактериите салдото е извънредно значим. Биологията на живота е основала механизъм, с който да противодейства на навлизането на стрептококи в тялото. Този механизъм се назовава Streptococcus salivarius К12 – различен тип бактерия, обитаваща устната празнина и създаваща кисела среда (чрез произвеждане на млечна киселина), която прави неосъществим или сложен растежа на други патогенни бактерии.

При клинично здрави хора, той е преобладаващ микроорганизъм в устната празнина и е един от първите заселници. При кърмачета Streptococcus salivarius K12 се открива от няколко часа до дни след раждането и макар че насищането на устната празнина с този бактериален вариант е извънредно потребно, с течение на времето и напредването на годините към 60% от хората губят този вариант.

Ако детето ви постоянно страда от афти или дребни ранички по лигавицата на устата, прекомерно евентуално е да има дефицит на тъкмо този тип потребна стрептококова бактерия. Ролята на Streptococcus salivarius К12 e да противодейства на растежа на болестотворни микроорганизми, като Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae, Moraxella catarrhalis, Micrococcus luteus, Streptococcus anginosus, Eubacterium saburreum и Micromonas micros, които са причинители на голяма част от УНГ инфекциите измежду деца в яслена и градинска възраст.

Сега несъмнено към този момент си задавате въпроса по какъв начин да осигурите задоволително количество Streptococcus salivarius на вашето дете, тъй че да сведете до най-малко риска от развиване на скарлатина и други типове бактериални инфекции. Един от методите е да осигурите всекидневния му банкет под формата на хранителна добавка с обичан на детето усет. Разбира се, целесъобразно е при признаци на УНГ зараза постоянно първо да се обръщате към доктор и едвам тогава да пристъпвате към банкет на хранителни добавки.

OMNi-BiOTiC® iMMUND е пробиотичен артикул, който може да увеличи локалния имунитет на гърлото, носа и ушите при деца от най-уязвимата към стрептококови инфекции възраст.

Всяка таблетка от него съдържа 1 милиард бактерии от варианта Streptococcus salivarius K12, както и витамин D, който е значим фактор за поддържане на висок имунитет и с изключение на всички останали функционалности в тялото, има сериозна роля и в процеса на клетъчното разделяне. Това е значително за устната лигавица, защото честото регенериране на клетките подсигурява висока степен на отбрана против патогени.

Таблетките за смучене са основани с мисъл за децата – с обичан ягодов усет и без наличие на захар. Предназначени за деца над 3-годишна възраст и еднократен банкет денем, целесъобразно – вечер след измиване на зъбите.

OMNi-BiOTiC® iMMUND - препоръчвана дневна доза: Деца над 3 години: един път на ден по 1 таблетка за смучене; възрастни: 2 пъти на ден по 1 таблетка. Номер и дата на регистриране в регистъра: Т222202088/3.6.2022
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР