Пролетното равноденствие настъпва във вторник и поставя началото на пролетния

...
Пролетното равноденствие настъпва във вторник и поставя началото на пролетния
Коментари Харесай

Пролетното равноденствие настъпва във вторник

Пролетното равноденствие настава във вторник и слага началото на пролетния сезон в Северното полукълбо, оповестява Българска телеграфна агенция.

Но какво в действителност значи това? Ето какво би трябвало да знаем по какъв начин се разделя годината посредством орбитата на Земята.

Когато Земята се движи към Слънцето, тя го прави под избран ъгъл. През по-голямата част от годината земната ос е наклонена или към Слънцето, или се отдалечава. Това значи, че слънчевата топлота и светлина попадат неравномерно върху северната и южната половина на планетата.

По време на равноденствието, земната ос и орбита се подреждат по този начин, че двете полукълба получават еднообразно количество слънчева светлина.

Думата " равноденствие " (equinox) идва от две латински слова - aequi и nox, които значат „ равно " и „ нощ ". Това е по този начин, тъй като по време на равноденствие денят и нощта не престават съвсем еднообразно време - въпреки че според от това къде се намирате на планетата, може да получите няколко спомагателни минути, отбелязва Асошиейтед прес.

Пролетта в Северното полукълбо - или пролетното равноденствието - настава сред 19 и 21 март според от годината. Есенното равноденствие може да настъпи сред 21 и 24 септември.

Слънцестоенето отбелязва времето през годината, когато Земята е с максимален надолнище към или от Слънцето. Това значи, че двете полукълба получават доста друго количество слънчева светлина и че дните и нощите са най-неравномерни.

По време на лятното слънцестоене в Северното полукълбо горната половина на Земята е наклонена към Слънцето, което води до най-дългия ден и най-късата нощ в годината. Това слънцестоене се пада сред 20 и 22 юни.

В същото време, при зимното слънцестоене Северното полукълбо се отдалечава от Слънцето и това води до най-късия ден и най-дългата нощ в годината. Зимното слънцестоене настава сред 20 и 23 декември.

Това са единствено два разнообразни метода за делене на годината.

Метеорологичните сезони се дефинират от времето. Те разделят годината на тримесечни сезони въз основа на годишните температурни цикли. Според този календар пролетта стартира на 1 март, лятото - на 1 юни, есента - на 1 септември, а зимата - на 1 декември, напомня Асошиейтед прес.

Астрономическите сезони зависят от придвижването на Земята към Слънцето.

Равноденствията означават началото на пролетта и есента, а слънцестоенето слага началото на лятото и зимата.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР