Пролетните суперхрани са от групата на група зеленолистните зеленчуци. Топ

...
Пролетните суперхрани са от групата на група зеленолистните зеленчуци. Топ
Коментари Харесай

Коприва, лапад, глухарче - кои са суперхраните на пролетта?

Пролетните суперхрани са от групата на група зеленолистните зеленчуци. Топ храната тук е копривата - царицата на пролетта, богата на белтъчини, омега 3 мастни киселини, антиоксиданти, скъпи микроелементи като калий, калций, магнезий, желязо. Тя спомага за повишение на имунитета. Стимулира млечната секреция при кърмещите дами ". Това сподели доктор Емилия Дончева, диетолог, в “Денят на Фокус " по Радио “Фокус ".

“В диететиката има остаряло предписание, изтъквам Хипократ, споделил, че храната е най-хубавото ни лекарство. Всички експерти знаем, че разделяме храните на целесъобразни и ограничаващи. Суперхраните са с извънредно високо наличие на витамини, минерали и антиоксиданти. Тези субстанции можем да получим даже от малко количество суперхрана ", разясни доктор Дончева.

В листата на суперхраните влизат лапад, спанак, киселец, глухарче. То в този момент е сезонна храна, богато на аминокиселини, минерали, витамини, протеин. “Той е потребен за сърдечно-съдовата система, за имунитета. Спокойно, в случай че цветчетата са добре измити, можете да ги консумирате. Листата имат мощен детокс резултат, а корените са потребни при онкологични болести. Магданозът е от най-употребяваните ни подправки и съдържа доста витамин С ", сподели още диетологът.

Доброто овкусяване с лимонен сок и зехтин, шарлан, ленено или орехово масло и яйце подкрепя положителното приемане на тези храни. “Всички зеленолистни биха били добре употребявани от здрав организъм. Трябва да внимават хората с гастрити и язви, където положението се обостря пролетта ", посочи лекарят.

“Апелирам майките и татковците да спрат да купуват така наречен джънк фууд - храни с извънредно високо пречистване, зрънчовци, чипсове. Те са с нулева хранителна стойност. Предлагайте им свежи плодове и зеленчуци, изброените към този момент суперхрани са подобаващи и за дребните. Така оферирате здраве на децата. Прясно яйце, топло мляко са значими за децата през този сезон ", сигнализира доктор Дончева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР