Пролет е. С хубавото време идва желанието за по-чести и

...
Пролет е. С хубавото време идва желанието за по-чести и
Коментари Харесай

Какво е аквапланинг и как да се справи шофьорът с него?

Пролет е. С хубавото време идва желанието за по-чести и далечни пътувания. Но постоянно пролетта и лятото ни носят изненади, по-кратки от есенно-зимните, само че по-обилни изненадващи превалявания, при които внезапно пътната настилка замязва на река.

И тогава, изключително когато се движим с висока скорост по автомагистрала или първокачествен път, можем да попаднем в сериозна обстановка наречена аквапланинг. Последствията от аквапланинга могат да бъдат непредвидими и много опасни. Има способи да се понижи вероятността от аквапланинг - ще приказваме за тях в публикацията. И също по този начин ще дадем препоръки по какъв начин да се измъкнете от аквапланинг с минимални опасности, в случай че въпреки всичко попаднете в него.
 Снимка 613826
 

Какво е аквапланинг и главните рискове от него

Хидропланингът е появяването на воден филм, воден чеп сред колелото и пътя.

Шарката на протектора на гумите са направени със специфични канали, ламели, които отстраняват влагата от контактното леке ​​и обезпечават сцепление на колелата с повърхността.

Но когато скоростта на автомобила е висока и пластът вода на пътя е задоволително огромен, протекторът няма време да в профил течността и колелото, като че ли се движи като че ли плава върху възглавница от вода.

Аквапланингът възникава безусловно за няколко секунди, само че това е задоволително, с цел да вкара направи колата неуправляема.

Правете разлика сред надлъжен и напречен аквапланинг. При надлъжно хидропланиране колата се втурва в права линия, като метеор, и става изцяло неконтролируема. Невъзможно е нито да забавите, нито да заобиколите трудността, нито да влезете в завоя. Вятърът, наклонът или неравностите на пътя могат да влошат обстановката.

Страничен аквапланинг се получава при завиване на влажен път, когато автомобилът губи сцепление, има риск от загуба на надзор над завоя и продължение на придвижването в нежелана посока.

Как да разберем, че колата е " хваната " в аквапланинг

Когато се образува воден филм сред колелата и пътната настилка, лидерът може да почувства, че кормилото е станал лек и като че ли празен. Колата не реагира на завъртане на кормилото или реагира късно. Така че, по това можете да разберете, че аквапланингът е почнал и гумите са изгубили сцепление с твърда повърхнина. По-долу са стъпките, които би трябвало да предприемете в този миг.
 Снимка 415779
 

Какво предизвиква аквапланинг

За страдание, нито една кола не е ваксинирана против аквапланинг в дъждовно време. Но има няколко фактора, които усилват възможностите да изпитате този рисков резултат върху колата си.

1. Висока скорост на влажен път

Най-важното и просто предписание за всички водачи в дъжд и просто при шофиране по влажен път е да понижат скоростта. Желателно е скоростта да не надвишава 70 км/час. В този случай рискът от аквапланинг става доста по-малък. Запомнете: даже и най-скъпите гуми няма да оказват помощ, в случай че шофирате и маневрирате по мокри пътища с висока скорост.

2. Износен протектор на гумата

Както писахме нагоре, протекторът на гумата е планиран по подобен метод, че да отстранява влагата от контактното леке ​​и да обезпечава на автомобила надеждно сцепление. За това са виновни доста напречни и надлъжни канали, прорези, ламели на повърхността на колелото. Но когато протекторът към този момент е изхабен, успеваемостта на дренажната система е доста понижена.

Дори на сухи настилки сцеплението на износените гуми оставя доста да се желае, изключително при скорост:

3. Тегло на машината

Колкото по-лек е автомобилът, толкоз по-вероятно е да загуби надзор в огромен воден дирек. Обратно, тежките или натоварени транспортни средства са по-малко изложени на риск. Ето за какво на камионите е позволено да се движат с гуми с дълбочина на протектора с 1 mm по-малка от тази на леките коли. Ако притежавате не доста тежък автомобил, бъдете изключително деликатни на мокри пътища и намалете скоростта.

4. Дебелина на водния пласт

Тук всичко е ясно: колкото повече вода, толкоз по-голяма е вероятността от аквапланинг.

5. Качеството на пътната настилка

Гладкият път, на който може да се наслаждавате единствено при изсъхнало време, става рисков при дъжд: на гладка повърхнина е по-вероятно колата да хидропланира, в сравнение с неравна.

6. Ниско налягане в гумите

Спадналите гуми не обезпечават задоволително положително сцепление и при шофиране по мокри повърхности няма да могат да предпазят от аквапланинг. Изследване сподели, че налягането в гумата на лек автомобил, понижено до 1,7 атмосфери вместо предписаните 2,4 атмосфери, води до това, че при скорост от 100 км/ч на влажен път гумата губи контактното си леке ​​и претърпява резултата на аквапланинг.

Как да се подготвим за евентуално хидропланиране

Не е належащо при всеки дъжд колата ви да се изправя пред аквапланинг. Може би това въобще няма да се случи (това би било хубаво). Но въпреки всичко е най-добре да сте готови.

Вашата съществена подготовка за непредвидени обстановки при шофиране в дъжд още веднъж е забавянето на скоростта.

Спазвайте отдалеченост от колите пред вас. Можете да заобиколите резултата от хидропланинга, само че никой не дава обещание, че други коли няма да влязат в него: имате потребност от място за маневриране в изключителни обстановки.

Чистачките - даже и дъждът да е отминал, включете ги на цялостна мощ, преди да карате през наводнено платно или огромни локви, с цел да осигурите естествена видимост. Освен това колите, движещи се в насрещния трафик, могат да наводнят прозорците на вашанта колата.

Освен това, както споменахме нагоре, за безвредно шофиране при мокро време е значимо гумите да не са износени.

За чести пътувания по мокри пътища има специфични " дъждовни " гуми, които имат съразмерен модел на рибена кост. Техният протектор е планиран да отстранява водата от контактното леке ​​възможно най-ефективно.

Модерните летни гуми, в това число тези с асиметрична ненасочена шарка, също правят отлична работа за отклоняване на влагата. Колкото по-широки са каналите в шарката на протектора им, колкото повече разнообразни ламели и прорези има върху нея, толкоз по-бързо гумите се освобождават от влагата в контактното леке ​​и обезпечават надеждно сцепление.
 Снимка 415777
 

Какво да извършите, в случай че въпреки всичко попаднете в аквапланинг

Ако нямате шанс и колата ви въпреки всичко е е почнала да " плава " по наводненото пътно платно, пробвайте се да не се паникьосвате. В такива случаи е значимо да държите крепко кормилото и гладко да отпуснете газта. Освен това - остава единствено да изчакате колата да преодолее водния дирек и гумите да стъпят на твърда настилка и контрола върху колата да се възвърне. Едва тогава можете да добавите газ и да маневрирате.

Често се случва кола да влезе в локва единствено с едно колело. В резултат на това, след превъзмогване на водна преграда, кормилото може безусловно да бъде избит от ръцете на лидера и в този случай колата ще напусне траекторията. Ето за какво е толкоз значимо да държите кормилото крепко.

Какво не може да се направи, в случай че колата стартира да " плава "

Най-опасното нещо по време на аквапланинг е да се пробвате да завъртите кормилото в опит да изправите колата на пътя. В момента на самото хидропланиране това няма да даде никакви резултати, само че когато ненадейно се възвърне контактът на гумите с пътя, колата при завъртяните колела внезапно ще се понесе встрани. В такива случаи не всеки водач ще се оправи с шофирането и следствията могат да бъдат доста тъжни за всички участници в придвижването.

Важно е да запомните, че при хидропланинг колата ще се движи по инерция - там, където в началото е била ориентирана, преди водният пласт да се появи под колелата.

И по този начин, да повторим: по време на аквапланинг отпуснете газта, дръжте крепко кормилото, не правете внезапни придвижвания - не въртете кормилото, не подавайте газ, не спирайте внезапно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР