Прокурорската колегия на ВСС сложи във фризера назначаването на Данила

...
Прокурорската колегия на ВСС сложи във фризера назначаването на Данила
Коментари Харесай

ВСС пъхна във фризера процедурата по разследане на Борислав Сарафов

Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет постави във фризера назначението на Данила Талева - арбитър от Софийски градски съд, за проверяващ пъкъл хок прокурор, който да работи по сигнал против Борислав Сарафов. Това стана, като просто не я назначи за прокурор във ВКП - както споделя законът.

Това стана на същото съображение, на което Съветът спря порцедурата за избор на нов основен прокурор - питането на някогашния основен прокурор Иван Гешев до Конституционния съд, което конституционалистите позволиха за разглеждане (вследтвие на него, на процедура Сарафов остана и.ф. основен прокурор несигурно време, б.р.).

Днес колегията най-вече мълчеше, до момента в който Огнян Дамянов - като представител на Комисията по атестирането и състезанията изчете хронологията на протичащото се.

В осъществяване на новия закон, в петък във Върховен касационен съд се тегли чоп и той уточни точно арбитър Даниела Талева. Тя би трябвало да се заеме да разследва преписка, постъпила срещу Сарафов в качеството му на зам.-главен прокурор, по сигнали, подадени от... тогавашната администрация на Гешев.

Затова е и получено съобщение във Висш съдебен съвет от висшата арбитър и зам.-председател на Върховен касационен съд Лада Паунова. А в променения закон написа еднопосочно " прокурорската гилдия назначава... ", без конкуренция.
Обаче...
Огнян Дамянов припомни днес, че КС допусна за разглеждане настояването на Иван Гешев за оповестяване на противоконституционност на редица текстове от Закон за съдебната власт. Включително и на въпросния член 30.

Както стана ясно на няколко пъти около избора на и.ф. основен прокурор, Административнопроцесуалният кодекс е еднопосочен: че има ли позволено за разглеждане от Конституционен съд искане, административният орган - който и да е той - спира процедурата.

На това съображение през вчерашния ден Комисията по атестиране и състезания е излязла с предложение на текст, който да се гласоподава:

" Спира на съображение член 54 ал 1 т. 4 от Административнопроцесуален кодекс процедурата за назначение не служба прокурор във ВКП Даниела Талева, която да извършва длъжността прокурор за следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор "... и т..н

Огнян Дамянов даже се изрече малко по съществото на идното конституционно дело:

" Аз ясно заявих още на едно чуване в Нардното заседание, че редица правила в така наречен механизъм за следствие на основния прокурор, сред които и тази, която е на вашето внимание, за мен са противоконституционни! "

Той, малко ядосано, посочи, че тогава го обвинили в користолюбие към Гешев (баз да го загатва поименно), а пък настрана - законодателят не им дал възможност за каквото и да била преценка на качествата на претендента. 

С най-флексибилно предложение излезе Калина Чапкънова - която приказва за огромния публичен интерес, за " изключителна социална значителност ", по какъв начин трябвало да се даде опция да продължи тази процедура, по какъв начин обществото очаквало от тях този механизъм и по какъв начин даже бил в Плана за възобновяване и в последния доклад по евромониторинга (което е факт).

" От нас се изисква ние да задвижим този механизъм ", патетично разгласи.

След което,  " все пак, и макар нейното персонално мнение " предложи отсрочване - не било удачно да взимат решение в този момент. Тя пък посочи, че са единствено 7 души. И е по-честно да са повече.

Да не приказваме, че преди този момент Дамянов уточни и друго несъгласие във фактическата обстановка - решението на колегията се взима с нормално болшинство (например - за прекъсване на процедурата), само че кадрово решение - за назначение на някого с взима от най-малко 6 души.

А през днешния ден общо на съвещанието участваха 7 членове: един не е определен въобще от Народното събрание на мястото на Пламена Цветанова, и.ф. основният прокурор Сарафов не взе участие, а двама са в отпуск.

И по тази причина Чапкънова предложи да отсрочат тематиката.

Появиха се и хрумвания за изключително съвещание, само че също по този начин експресно потънаха.

" 14 години не беше признат този механизъм, не мога да кажа, че прокурорската гилдия след 4 или 5 дни, в случай че не се прознесе, ще нананесе някакви фрапантни вреди ", заключи Дамянов

Така, без да свикат извъредно съвещание, кадровиците ще продължат на " идващото съвещание " с разискването на този проблем. После - както е известно, следва почивка.

Както Клуб Z писа, сега в Народното събрание тече процедура по смяна на разпоредбите за избора на " инцидентния " арбитър, който пъкъл хок ще проверява основния прокурор.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР