Прокурорската колегия на ВСС отложи решението си да назначи Даниела

...
Прокурорската колегия на ВСС отложи решението си да назначи Даниела
Коментари Харесай

ВСС отново отложи назначаването на първия съдия, разследващ главния прокурор

Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет отсрочи решението си да назначи Даниела Талева за проверяващ основния прокурор. Тя бе определена посредством специфичен програмен продукт преди към две седмици.

Тази точка трябваше да бъде гласувана предходната седмица, само че отсрочена с претекст, че не всички членове на колегията са на работа. 

Днес Огнян Дамянов уточни, че има несъгласия в законодателството. По думите му в новия механизъм тук-там в кръга разследвани лица е записан заместник-главният прокурор, а на други единствено основният прокурор. Това е несъгласие сред Наказателно-процесуален кодекс и Закон за съдебната власт. Затова и Висш съдебен съвет, съгласно Дамянов, не може да я назначи. 

Той предложи два разновидността - процедурата да бъде спряна или Талева да бъде назначена, само че по този начин тя няма да може да проверява заместник-главен прокурор. 

По-разумно съгласно него е точката да бъде отсрочена. След това да бъдат сезирани министърът на правораздаването и ръководителят на Народно събрание, с цел да бъде направена смяна в Закона за правосъдната власт.

Гергана Мутафова и Даниела Чапкънова се съгласиха с доводите на Дамянов и решението за отсрочване във времето, само че без период, бе гласувано единомислещо. 

Кадровиците взеха решение, че ще изпратят мнение до Народното събрание, за споразумяване на проблемите в законодателството, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР