Прокурорската колегия на ВСС образува дисциплинарно производство срещу районния прокурор

...
Прокурорската колегия на ВСС образува дисциплинарно производство срещу районния прокурор
Коментари Харесай

ВСС вдигна мерника на шефката на Софийска районна прокуратура

Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет образува дисциплинарно произвеждане против районния прокурор на София Невена Зартова. Това заяви Българска национална телевизия.

Предложението е направено от заместник-главния прокурор Мария Павлова. То е направено въз основа на отчет за (СРП) от 1 януари 2022 година - до 31 юли тази година.

Прокурори от Върховна касационна прокуратура (ВКП) са направили 58 инспекции на прокурори от СРП. Установена е липса на ефикасен контрол над наблюдаващите прокурори. По част от досъдебните производства са установени нарушавания на организацията на работата

Според магистратите от ВКП единствено в два от случаите Невена Зартова е упражнила пълномощията си за ангажиране на дисциплинарна отговорност на подчинените ѝ поради пропуски в работата.

В предлагането се показва, че неналичието на съответна реакция в тези случаи от страна на административния началник на СРП ускорява недоволството на жителите и се отразява отрицателно върху престижа на правосъдната власт.

Обект на инспекция са станали и досъдебните производства, по които Зартова е осъществявала управление и контрол . Заключенията на ревизиращия екип са, че следствията не са провеждани ритмично, в някои случаи е имало безучастие, постановления за удължение на законоустановения период от упълномощени от нея заместител районни прокурори в СРП, което се явява в несъгласие със закона.

Припомняме, че през август главняит прокурор на шефката на СРП. уточни, че не знае какво е законовото съображение за това.
 Внесено е предложение за дисциплинарно произвеждане против шефката на СРП
Внесено е предложение за дисциплинарно произвеждане против шефката на СРП

Констатирани са голям брой нарушавания в работата на Невена Зартова
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР