Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) върна искането на

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) върна искането на
Коментари Харесай

Главният прокурор Иван Гешев: Искането на служебния правосъден министър е житейски смешно и юридически несъстоятелно

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) върна настояването на служебния министър на правораздаването Иван Демерджиев да се образува дисциплинарно произвеждане против основния прокурор Иван Гешев за „ позволени нарушавания по член 307, алинея 3, т. 3 и т. 4 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ) “. Висш съдебен съвет изиска то да бъде конкретизирано.

„ Искането на служебния правосъден министър е житейски смешно и юридически несъстоятелно. Неговите претекстове не са юридически. Какви са мога единствено да допускам и съмнението ми е - лична офанзива против основния прокурор, както и доста предходни, и политическо преодоляване на прокуратурата, а по-късно, може би, на правосъдната власт “, разяснява Иван Гешев.

Главният прокурор акцентира, че в настояването на Иван Демерджиев няма обстоятелства, а преписка сред Министерството на правораздаването и прокуратурата, питане, отговори, искане да бъде конкретизирано правното съображение, на което Министерството на правораздаването желае информация от прокуратурата (за инцидентното систематизиране на преписки и досъдебни производства). „ Правно съображение за това няма “, уточни Иван Гешев.

Зам.-главният прокурор Пламена Цветанова изпрати писмо до Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет с искане да образува дисциплинарно произвеждане за изясняване на обективната истина по отношение на изказванията на служебния министър, в които се намесва и нейното име.

„ Изложените изказвания засягат освен персоналния ми престиж и професионално достолепие, само че и престижа на прокуратурата като цяло. Ще подхваща съответните законосъобразни ограничения, с цел да защитя правата си в границите на формирано дисциплинарно произвеждане, а след приключването му - и по правосъден ред “, написа Пламена Цветанова до Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР