Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет реши, че директорът на

...
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет реши, че директорът на
Коментари Харесай

Борислав Сарафов бе избран за и.д. главен прокурор, сменя всички заместници

Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет реши, че шефът на Националната следствена работа и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов ще извършва длъжността обвинител №1 на мястото на отстранения Иван Гешев.

Той ще извършва функционалностите до избора на нов основен прокурор от Пленума на Висш съдебен съвет.

Сарафов получи поддръжката на осем от деветте членове на колегията, като " срещу " гласоподава единствено Пламен Найденов. Решението на колегията предстои на обжалване в 14-дневен период.

 

Дълбоко уверен съм, че прокуратурата неотложно би трябвало да стартира съответните промени. Цялото общество видя, че прокуратурата има потребност от нов път, по който да тръгне, сподели Сарафов.

 

Изпълняващият длъжността основен прокурор добави, че осъзнава голямата отговорност, с която е претрупан. Сарафов заяви, че още през днешния ден ще предложи промяна на всички заместник-главни прокурори.

 

" Тъй като те демонстрираха своята персонална обвързаност към господин Иван Гешев, в това число към тези практики, които всички ясно видяхте, че битуват в прокуратурата. Не смятам, че актуалните заместник-главни прокурори, без изключение, могат да бъдат отделени от господин Гешев. След като той към този момент не е част от прокуратурата на Република България или най-малко не е основен прокурор, те не могат да останат и да извършват длъжността си. Седейки до него на тези брифинги, които той даваше, подкрепяйки го безусловно, вършейки и други неща, които са ми служебно известни, те не могат и нямат моралното право да останат заместник-главни прокурори ", безапелационен бе новият изпълняващ длъжността обвинител №1.

 

Борислав Сарафов добави, че чака поддръжка от " редовите, почтени и честни " прокурори.

 

" Освен високото доверие на членовете на Висш съдебен съвет, които през днешния ден гласоподаваха аз да бъда и.д. основен прокурор, аз имам голяма отговорност към стотиците почтени и честни сътрудници в прокуратурата и към обществото. Прокуратурата не може да бъде такава, каквато беше до момента. Мисля, че всички видяхте, че тя влезе спираловидно в една черна дупка, от която би трябвало да излезе ", сподели още Сарафов.

 

Той посочи, че държавното обвиняване би трябвало да работи в интерес на обществото и жителите, а не в персонален интерес. И добави, че търси поддръжката и на правосъдния министър Атанас Славов, с който ще е първата му среща.

 

" Смятам, че последният месец сподели ясно потребността от промени. Прочетох това, което правосъдният министър Атанас Славов е написал във Фейсбук и съм безусловно склонен с неговите доводи за нуждата от промени. Затова и първата среща, която ще предизвиквам, ще бъде точно с него. Ще обсъдим опциите за това по какъв начин да се помогне на прокуратурата да се почисти от неприятни практики - както от вътре, по този начин и извън. Прокуратурата би трябвало да се почисти и от тези, които основават неприятните практики. Не може господин Гешев да го няма, само че да останат " Гешевчетата по места ". Тоест тези, които подчиниха прокуратурата в полза на някогашния основен прокурор или на своя персонален интерес, би трябвало да намерят интереса си другаде. Очаквам поддръжка от министъра на правораздаването ", съобщи още Сарафов.

 

Изпълняващият длъжността основен прокурор посочи, че сигналите против него са изфабрикувани от някогашния към този момент обвинител №1 Иван Гешев в границите на тяхната професионална съпротива.

 

" Аз заемах кардинални позиции, в резултат на което бяха подхванати дейности, както против членовете на Висш съдебен съвет, по този начин и против мен. Много се надявам да бъде открито освен какво има в сигналите, само че и по какъв начин е процедирано, с цел да се стигне до тези сигнали ", сподели още той.

 

Борислав Сарафов разгласи пред публицистите, че ще бъде изцяло открит с медиите и ще търси поддръжката им, тъй като те са връзката сред прокуратурата и гражданското общество. По думите му, след допитване до прокурори, ще бъдат направена и проверка на активността на към този момент някогашния основен прокурор Иван Гешев.

 

" Аз няма да го направя еднолично. Ще се допитам до сътрудниците и в случай че се постанова ще се назначи проверка, с цел да се види какво е свършено по така наречен каузи на трупчета. Тоест проверката ще обхване не желаните депутатски имунитети, тя би трябвало да обхване работено ли е въобще по тези каузи, събирани ли са доказателства, има ли срочност, качество и равномерност в следствието. Защото в обществото, а и в мен, остава едно усещане, че по някои от тези каузи не е работено с години. И в един миг, когато господин Гешев персонално се почувства заплашен от политическата класа, засилва тези каузи ", заключи Сарафов.

 

Инфо: dir.bg

 

Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР