Прокурорската колегия на свое заседание днес отказа да отстрани временно

...
Прокурорската колегия на свое заседание днес отказа да отстрани временно
Коментари Харесай

След заседание на Прокурорската колегия днес: Кадровиците не отстраниха от длъжност прокурор Константин Сулев от Гоце Делчев

Прокурорската гилдия на свое съвещание през днешния ден отхвърли да в профил краткотрайно от служба обвинителя от Софийската районна прокуратура (СРП) Константин Сулев от Гоце Делчев, упрекнат в длъжностно закононарушение, обвързвано с следствие против Петьо Петров-Пепи Еврото.

На съвещанието през днешния ден не станаха ясни претекстовете на кадровиците за отхвърли им да отстранят Сулев.Той се яви с юрист Костадин Костадинов, с цел да бъде изслушан от колегията във връзка импортираното преди две седмици искане на и. ф. основния прокурор Борислав Сарафов за краткотрайното му премахване от служба, поради привличането му в качеството му на обвинен. И след чуването, което се организира при закрити порти, ПК разгласи единствено, че не го отстранява от служба.,пише лекс.бг.Припомняме, че през есента на предходната година Константин Сулев беше упрекнат в длъжностно закононарушение, а преди три седмици обвинителният акт против него беше импортиран в Софийския градски съд.

Според обвиняването прокурорът е направил закононарушението от 30 май до 1 юни предходната година с пет действия. Прокуратурата твърди, че Сулев е нарушил, а също по този начин и не е извършил свои служебни отговорности, с цел да набави полза за някогашния основен прокурор Иван Гешев, като не допусне да бъде изнесена информация против него в медиите, както и за да аргументи щета на Петьо Петров, прочут като Пепи Еврото, и на Кристиян Христов.

Христов е един от забърканите в схемата „ Осемте джуджета “ за завземането на бизнеса и имуществото на Илия и Явор Златанови. Миналата година той беше задържан преди да даде конференция, на която обещаваше да направи разкрития за връзките си с Петьо Петров и някогашната му брачна половинка Любена Павлова. Признанието му пристигна след роман на Павлова пред „ Антикорупционния фонд “, която пък сподели, че Петьо Петров е писал заплашителното писмо до някогашния към този момент основен прокурор Иван Гешев. Христов на собствен ред съобщи, че е работил няколко години за Павлова и Петров и бил принуждаван да прави „ какви ли не неща, които не са морално ОК, не са законни и т. н “.

Обвинението, за което прокурорът Сулев е изправен пред съда, планува от 1 до 8 години затвор, като съгласно прокуратурата от него са могли да настъпят немаловажни нездравословни последствия – нелегално засягане правата на жители и уронване престижа на прокуратурата (още по тематиката виж тук и тук).

Първоначално избраният арбитър по делото Стоян Михов си направи отказ. Той е от Софийския областен съд, а сега командирован в Софийски градски съд. Поради това е в колегиални връзки със Сулев, като двамата се познавали и персонално. За да бъдат избегнати каквито и да е подозрения в безпристрастността на съдията, той се води.

Делото беше разпределено на нов арбитър – Лилия Георгиева.

В.Василев

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР