Прокурорска проверка установи, че липсват документи или има разминаване между

...
Прокурорска проверка установи, че липсват документи или има разминаване между
Коментари Харесай

Прокурори видяха нарушения в Буджака“, Обзор, Росенец“ и Несебър

Прокурорска инспекция откри, че липсват документи или има разминаване сред документите и градежите в няколко основни места по Черноморието. Без документи са градежите в парк " Росенец " и в местността " Буджака " в Созопол, както и тези в Обзор и в Несебър. Това демонстрира известие на прокуратурата. След инспекцията са издадени написания на някои кметове да спрат или да разрушат построените здания.

Проверяващите не са намерили никакви документи за строителството в парк " Росенец " - и на постройките, и на пристанището. Там са така наречен летни " Сарай " на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. Нарушения са открити в местността " Буджака " в Созопол, и в Обзор и в Несебър.

При инспекцията на жилищната постройка на предприемача Иво Прокопиев в местността Буджака, край гр. Созопол, са открити пропуски и нарушавания във връзка с издадените строителни бумаги и изпълненото строителство. Сградата е изцяло приключена и все още на инспекцията се употребява, демонстрира инспекцията.

Двуметрова плътна солидна ограда опасва парцела от изток, север и отчасти от запад. В южната част на парцела е построен открит басейн, който не е част от издаденото уверение на основния проектант и не е въведен в употреба . Проверяващите не са разбрали дали фотоволтаичната централа е изпълнена.

Инспекторите не са разкрили нужните протоколи за установяване на линия и равнище на намиращите се на мястото ограда и басейн.

В нарушаване на настоящия Подробен организационен проект /ПУП/ е издадено позволение за градеж на еднофамилна жилищна постройка в парцел предназначен за вилно застрояване, а самият градеж е разположен в два парцела.

Това е една постройка, която е функционално обвързвана, а не за две обособени здания, ситуирани в два парцела , което опонира на настоящия Подробен организационен проект (ПУП) все още на издаване на позволение за градеж.

От районната дирекция за строителен контрол са издали констативен протокол. Сезиран е и кметът на община Созопол. От него се чака да работи съгласно изискванията на чл.224а, чл.225а от Закона за устройство на територията. Според текста на Закона: " Кметът на общината или упълномощено от него длъжностно лице издава заповед за унищожаване на градежи от четвърта до шеста категория, противозаконни по смисъла на член 225, алинея 2, или на части от тях ".

От прокуратурата са открили, че градежът в гр. Обзор има позволение, само че няма данни да е осъществено проучване по реда на член 176в от Закон за устройство на територията и чл.20 и идващите от Наредба № 5 от 28.12.2006 година - за техническите паспорти на градежите, на съществуващите стоманобетонови водачи за подсилване на ската. Няма показани актове и протоколи, формирани по време на строителство, с които да се удостоверят строително-ремонтните действия. Няма документи за това дали са законни стоманобетоновите водачи. Проверката на място е открила, че част от стоманобетонните водачи не подхождат на утвърждения план.

В Несебър прокурорите открили, че със заповед на кмета от 2005 година се строи нова противозаконна улица с кръгообразен обръщач. За нея няма позволение, няма проекти за отвесно обмисляне, план-схема за комуникационно-транспортна мрежа, схеми на инженерната инфраструктура и други, които се утвърждават по едно и също време с проекта.

За тази улица няма и становище/решение от Министерство на околната среда и водите към утвърждения ПУП-ПРЗ. При инспекцията не са показани документи за отчуждителни процедури за улица.

Незаконни градежи има и в гр. Обзор на Южния плаж. На място прокурорите са видели, че част от изпълнените водачи в Урегулирания аграрен парцел (УПИ) V не подхождат на утвърждения на 23.04.2007 година план. По документи там има " Укрепване на ската над постройките за комплекс " /част СК/.

Разрешителното за градеж е от април 2020 година Проектът, утвърден към това позволение има включени изпълнените стоманобетонови водачи, само че те са по позволение за градеж от м. май 2007 година

Освен разликата от 13 години има и значително отклоняване от утвърждения план към същото позволение за градеж. Няма задоволително паркоместа, което е условие на Наредба от 2017г.

Не е спазена плануванаъа оптимално позволена кота корниз от 10 м планувана по Подробен устройствен план. Предвидена е кота корниз на източна фасада на постройката, която надвишава оптимално позволена кота корниз регламентирана с Подробен устройствен план, демонстрират документите на прокуратурата.

Очакванията на прокурорите са кметът на община Несебър да спре градежите и да уведоми ВАП, ДНСК и РДНСК Бургас за започнатите административни производства.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР