Прокурорите запълниха от раз три от четирите си места в

...
Прокурорите запълниха от раз три от четирите си места в
Коментари Харесай

Заместничка на Гешев стана член на Висшия съдебен съвет

Прокурорите запълниха от раз три от четирите си места в съвета

Зам.-главната прокурорка Красимира Филипова бе определена през днешния ден за член на Висшия правосъден съвет от квотата на прокурорите. Прокурорите избират директно четирима от 25-членния Висш съдебен съвет. Днес обвинителите запълниха три от четирите места, защото изискването е за претендентите да са дали своят вот повече от половината от участвалите във вота. Избирателната интензивност беше 74,06% - 1134 прокурори. С право на глас са 1538 обвинители. Те можеха да гласоподават електронно, както и на място с хартиени бюлетини в Съдебната палата в София. Филипова събра 756 гласа. Съдиите и следователите към този момент избраха своите представители във Висш съдебен съвет, написа вестник.

Освен доближената на Гешев, с първия тур на изборите прокурорите пратиха в кадровия орган още Владимир Николов (655 гласа) и Добринка Калчева (602 гласа). Николов е окръжният прокурор на Плевен, а също така е и ръководител на Асоциацията на прокурорите в България, която непроменяемо поддържа дейностите и позициите на основния прокурор. Калчева е редови апелативен прокурор в Пловдив.

Във втория тур на избора на следващия ден останалите неизбрани петима претенденти ще се състезават за последното място в прокурорската квота. За втория тур законът не изисква приемането на повече от половината гласове, така че ще завоюва този, който събере най-вече, стига изборът да е постоянен.

Апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров през днешния ден все 514 гласа, зам.-окръжният прокурор на Ямбол Димитринка Шкодрова - Георгиева - 193 гласа, висшият прокурор Николай Любенов - 272 гласа, районният прокурор от София Пламен Петков - 307 гласа и европейският прокурор Станислав Стойков - 351 гласа. Т.е. в случай че подредбата се резервира, четвъртото прокурорско място в съвета ще е за Чавдаров.

Когато прокурорите приключат с избора, правосъдната власт ще е запълнила квотата си от 11 души в съвета. Остава да го направи и Народното събрание, който към този момент е в веселба. По закон Народното събрание би трябвало да е завършило с избора до 3 септември - месец преди края на мандата на настоящия Висш съдебен съвет. Номинации се вършат до 2 месеца преди избора. Т.е. в случай че приемем, че изборът ще е в последния вероятен миг, кандидатурите на партиите трябваше към този момент да са ясни. Ако Народното събрание не се задейства, това може и да бетонира актуалният съвет на поста до сформирането на нов, което не наподобява евентуално в околните месеци. Проблемът е, че членовете от парламентарната квота се избират с 2/3 болшинство, каквото в този парламент, а и в възможния идващ, мъчно може да бъде събрано без пазарлъци и взаимни отстъпки.

По същия метод този парламент неодобрява и избора на двама конституционни съдии, въпреки че за тях вотът е с нормално болшинство, т.е. би трябвало да се случи по-лесно. Вероятната причина за забавянето е, че партиите търсят комфортни за себе си претенденти, а не адвокати с високи професионални и морални качества, към които биха се обединили всички.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР