Прокурорът по делото Димитър Узунов заяви, че обвиняемият се е

...
Прокурорът по делото Димитър Узунов заяви, че обвиняемият се е
Коментари Харесай

Спирачките на автобуса-убиец отказали? Така твърди обвиняемият Абдан

Прокурорът по делото Димитър Узунов съобщи, че обвиненият се е опитал да спре, съгласно неговите показания. Разпитаните очевидци настояват противоположното. Според тях той преднамерено нараснал скоростта на рейса, като видял полицейския патрул.



Не го направих съзнателно, завил обвинения. Той твърди, че след моста опитал да натисне спирачката, само че не тя отказала. Рейсът нямал спирачки, добавя Омар, като признава, че е отговорен, само че упорства за леко наказване, тъй като е малолетен.

Омар Мохамед Али Абдан е роден, на 21.03.2007 съгласно неговите думи. Той не е образован и не може да написа и чете. Семейството му се намира в Турция, като той е в центъра за бежанци в Харманли.

Досега Омар два пъти е напускал бежанския център, без да уведоми. При едно от завръщанията си влезнал в спор с новонастанени бежанци от Сирия, тъй като ги предизвестили да не търгуват с цигари.

Малко по-късно Окръжният съд в Бургас взе мярка за неотклонение " задържане под стража " по отношение на сирийския жител Омар А., чужденец с филантропичен статут, притеглен като обвинен за причиняване гибелта на двама полицейски чиновници.

Омар А. е притеглен като обвинен за това, че на 25 август е провокирал пътнотранспортно произшествие в Бургас с управлявания от него рейс, който блъска полицейска кола и съзнателно предизвикал гибелта на двама полицейски чиновници на Областната дирекция на МВР-Бургас. В рейса са пътували 48 чужденци без годни документи.

Шофьорът на рейса не е бил открит на място. След извършени оперативно-издирвателни дейности, Омар А. е арестуван в Първомай. Свидетели пътували в рейса са разпознали обвинения като лицето, който го е управлявал. Друг очевидец декларирал, че Омар А. на 24 август е бил измежду лицата, закупили от него рейса, с който е породено пътно-транспортното произшествие.

От съда в Бургас споделиха, че осъществена експертиза по кормилото, скоростния лост и ключа на пътническия рейс е открит клетъчен материал от Омар А. При разпита си като обвинен, Омар А. самичък признал, че на 25 август е управлявал пътническия рейс, с който е породена злополуката.

Омар А. е непознат жител, който обитава в България без фамилията си, като майка му и татко му са в Република Турция. Омар А. е с възложен филантропичен статут и обитава в бежанския център в Харманли. Редовно и нерегламентирано е напускал бежанския център. Последното му овакантяване на 22 август.

Според съда съществува и действителна заплаха Омар А. да извърши закононарушение, в случай че не бъде арестуван. По информация на съда в Бургас още на 23 август обвиненият се е опитал да осъществя състав на закононарушение по член 281 от Наказателен кодекс, само че това да не е случило по справедливи аргументи.

Бежанецът, който живее в страната от една година с филантропичен статут, е висок към 175-180 см, има брада и тип на зрял човек, разяснява присъстващ в съда кореспондент на " Флагман ". При влизането си в страната обаче той се е показал за 15-годишен, което е признато от отдел Миграция.

Има подозрения за действителната възраст на сириеца, карал рейса с мигранти и упрекнат за случая, при който починаха двама служители на реда в Бургас. Предстои изясняване на обективната истина. Това сподели пред публицисти в Бургас окръжният прокурор Димитър Узунов. Той уточни, че през днешния ден при него е пристигнала информация, която повдига въпроси по отношение на същинската възраст на обвинения Омар А..

На брифинг в Бургас през вчерашния ден бе посочено, че същият е малолетен.

" Има подозрение във възрастта, тъй като според предоставената информация има известно несъгласие сред данните, които са подадени от Държавната организация за бежанците и една дата, която е посочена в самата характеристична информация. Не знам дали се касае за някаква техническа неточност, някакво противоречие. Това следва детайлно да бъде тествано, да забележим дали е неточност или се касае за друга рождена дата ", сподели прокурорът. Той съобщи, че разминаването в документите е с години.

Наказанието на обвинения сириец ще бъде фрапантно променено, в случай че се окаже, че е пълновръстен, показаха от прокуратурата. Предстоят голям брой дейности по следствието, назначение на експертизи.

На въпрос дали ще бъде назначена ДНК експертиза за определяне на възрастта на обвинения, прокурорът сподели, че са дадени инструкции и в тази тенденция.

Адвокатът сподели, че след злополуката, Омар А. хванал такси, което го отвело до железопътната гара в Бургас. Качил се във трен. Искал е да се върне в бежанския център в Харманли, само че простъпка слязъл в Първомай, където е хванат. Омар А. е споделил на служебния си юрист, че уредникът на трафика с незаконни мигранти е турски жител.

Освободиха българина, продал рейса от злополуката с служителите на реда

Българинът, който е продал рейса, който катастрофира в Бургас, е освободен. Няма събрани задоволително доказателства за покачване на обвиняване. Той е от Харманли, оповестява Нова тв.

Така, от в началото арестувани петима души - трима сирийци и двама българи, в ареста са останали единствено тримата сирийци с обвинявания.

Източник: dir.bg
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР