Прокуратурата за пореден път бележи провал в дело срещу бивши

...
Прокуратурата за пореден път бележи провал в дело срещу бивши
Коментари Харесай

Дело срещу шефове в ГДБОП катастрофира в съда

Прокуратурата за следващ път бележи неуспех в дело против някогашни шефове на наркоотделите в ГДБОП, откакто Софийският градски съд е приел, че в обвинителния акт са позволени основни процесуални нарушавания и го връща за отстраняването им. Решението на правосъдния състав с ръководител арбитър Мирослава Тодорова е от 19 октомври, оповестяват от " Сега ".

Става дума за шумната интервенция на към този момент закритата Специализирана прокуратура и " Вътрешна сигурност " на Министерство на вътрешните работи през юни 2020 година, когато бяха задържани 4 индивида - шеф на отдела за битка с опиатите в ГДБОП Цветан Панков, шеф бранш в същия отдел Кирил Ванков, полицай-разузнавач от националната полиция и външно за системата на Министерство на вътрешните работи лице. Те бяха упрекнати за присъединяване в проведена незаконна група, която е осигурявала чадър над наркоразпространението. Адвокатите пък оповестиха, че в тази ситуация става дума за провокация към рушвет. Впоследствие прокуратурата приключи отчасти делото против единия от обвинените.

Според проверяващите точно групата от шефове в ГДБОП е в основата на стотиците килограми колумбийски кокаин, арестувани на зеленчуковата борса в " Слатина " преди близо 3 година Дрогата тогава беше в над 6 600 кашона с лайм и ананас, импортирани от Колумбия. " Работата е траяла няколко месеца. Това, което е реалност, в случай че мога да опиша най-общо активността им, тъй като в тази група, да я назовем по този метод, вземат участие и лица, които не са чиновници на Министерство на вътрешните работи. Включително един, който се е представял за помощник на ДЕА, несъмнено не е подобен ", описа основният прокурор Иван Гешев.

Прокуратурата твърди още, че подкупите, вариращи от 20 000 до 50 000 лева месечно, били желани и получавани като „ хонорар “ за обезпечаване на подкрепи - затрудняване или разстройване на разработки на отдела против дадената наркогрупа, предприемане на дейности и формиране на досъдебни производства против нейни съперници, даване на информация за подготвяни полицейски интервенции за укриване на доказателства и на участници в незаконната активност. Панков бе арестуван в региона на гара „ Захарна фабрика “ в столицата при приемане на рушвет от участник в група за опиати. Същия ден бяха арестувани и обвинените Ванков и Д.Т

Две години и половина по-късно обаче делото против някогашните шефове в ГДБОП буксува. То един път беше върнато от Специализирания углавен съд на прокуратурата за премахване на процесуални нарушавания. Тъй като профилираното правораздаване беше закрито от юли т.г. делото в този момент се гледа от Софийския градски съд. Той обаче също е разкрил основни нарушавания в обвинителния акт.

Според правосъдния състав прокуратурата не е описала еднопосочно и недвусмислено изказванията, които подлежат на доказване. Разследващите настояват, че всеки един от тримата подсъдими е взел участие в проведената незаконна група от началото на 2017 година до 25.06.2020 година Първоначално е посочено, че при започване на 2017 година обвиненият Панков имал потребност от пари, заради което решил да стартира да предлага на лица, занимаващи се с разпространяване на опиати, защита от ръководения от него отдел на ГДБОП.

" Липсата на изясняване на разбирането на прокурора за „ началото на годината “, потреблението на разнообразни изрази за един и същи интервал – „ на неустановена дата при започване на годината “ и „ няколко дни по-късно напролет “, води до неизясненост на изказванието за началото на интервала, в който се твърди, че е осъществено закононарушението ", показва съдът в решението си.

Натиск

Софийски градски съд също по този начин отхвърля настояването на отбраната за отказ на наблюдаващия прокурор. Адвокатите настояват, че той указвал " невиждан напън " срещу единия от обвинените, като жестоко е нарушил законоустановените правила. Това се е случило по време на диалози сред обвинения, прокурора и чиновници на " Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи, от които обаче липсват приложени протоколи. " За да бъде отведен представител на прокуратурата се изисква да бъдат изтъкнати не позволени процесуални нарушавания, а учредения, които сочат на липса на безпристрастност и преднамереност, т.е. че прокурорът има интерес от решение на делото, който е отвън сферата на държавния интерес ", отбелязва съдът, с което отхвърля настояването за отказ на прокурора.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР