Прокуратурата във Видин подхвана случая с пребития член на СИК

...
Прокуратурата във Видин подхвана случая с пребития член на СИК
Коментари Харесай

Прокуратурата във Видин нищи случая с пребития член на СИК

Прокуратурата във Видин подхвана случая с пребития член на СИК в изборния ден.
Припомняме, че откакто бе снимал на видео по какъв начин едни и същи хора гласоподават по няколко пъти, мъжът бе пребит и получи закани за живота си.



Под управлението на Районна прокуратура – Видин се водят дейности по следствие по досъдебни производства за осъществени закононарушения срещу политическите права на жителите по член 169 от Наказателен кодекс и по член 168, алинея 2 от Наказателен кодекс.
Установено е, че на 29.10.2023 година във Видин член на секционна изборна комисия А.А. (на 25 години) позволил едно и също лице да упражни изборното си право няколко пъти на извършените на 29.10.2023 година локални избори за общински съветници и кметове на обитаеми места.
С разпореждане на прокурор от Районна прокуратура – Видин причинителят на действието А.А. е притеглен в качеството на обвинен за осъществено закононарушение по член 169 от Наказателен кодекс и е постановено задържането му за период до 72 часа. Понастоящем лицето е оповестено за търсене за предявяване на разпореждане за привличането му в качеството на обвинен.
По друго досъдебно произвеждане са събрани доказателства за виновността на С.З. (на 53 години).
В деня на изборите на 29.10.2023 година той упражнил изборното си право повече от веднъж. Привлечен е в качеството на обвинен за осъществено закононарушение по член 168, алинея 2 от Наказателен кодекс и му е наложена мярка за неотклонение гаранция в пари в размер на 1000 лв.. Предстои предявяване на постановлението за привличане.
Образувано е и досъдебно произвеждане за това, че на 29.10.2023 година във Видин е нанесен побой на длъжностно лице при и във връзка осъществяване на службата му в качеството му на член на секционна изборна комисия.
Установено е, че потърпевшият Кольо П. станал очевидец на нередности в деня на провеждането на избори за общински съветници и кметове - по какъв начин лица гласоподават по няколко пъти и член на СИК приема бюлетините. Той направил видеозапис с телефон, с цел да ги документира.
Впоследствие мъжът бил застрашен и атакуван от няколко лица, които му нанесли удари с юмруци в главата, лицето и по тялото.
Междувременно, след получен сигнал, на местопроизшествието дошъл полицейски чиновник.
Пострадалият посетил болнично заведение, където му била оказана здравна помощ.
Един от посочените за причинител на закононарушението е бил претендент за общински консултант в извършените локални избори. С оглед наредбата на член 160, алинея 1 от Изборния кодекс той се явява лице, което се употребява с имунитет против наказателно гонене.
На съображение член 35 от Наказателно-процесуалния кодекс делата против лица с имунитет са подсъдни като първа инстанция на Софийски градски съд. В тази връзка Районна прокуратура – Видин изпрати събраните материали по делото на Софийска градска прокуратура, която е способена да се произнесе.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР