Прокуратурата във Флорида повдигна обвинение срещу 17-годишния Греъм Айвън Кларк,

...
Прокуратурата във Флорида повдигна обвинение срещу 17-годишния Греъм Айвън Кларк,
Коментари Харесай

Непълнолетен американец беше обвинен в САЩ за случай с хакнати акаунти на знаменитости

Прокуратурата във Флорида повдигна обвиняване против 17-годишния Греъм Айвън Кларк, обвинен, че е управлявал осъществената през юли хакерска атака против сметки на звезди в Туитър, предадоха международните организации.

Срещу малолетния хакер са предявени 30 обвинявания, в това число за машинация, обвързвана с информационни средства и потребление на персонална информация за машинация. ФБР и министерството на правораздаването на Съединени американски щати са разкрили хакера след "комплексно следствие в цялата страна ".

Профилите в Туитър на редица звезди и компании бяха хакнати, с цел да бъдат излъгани почитателите им с биткойни

"Той живее тук Тампа, направил е закононарушението тук и ще бъде съден тук ", акцентира прокурорът Ендрю Уорън. Той добави, че законите на Флорида разрешават малолетни да бъдат съдени по разпоредбите за пълнолетни нарушители за финансова машинация "в случаи като този ".

Освен Кларк са упрекнати 19-годишният Мейсън Шепард, живеещ във Англия, против който са повдигнати обвинявания в осъществяване на имама по електронен път, скрит план за пране на пари и интернационален достъп до предпазен компютър. Срещу Нима Фазели от Орландо, щата Флорида, на 22 години, е повдигнато обвиняване за подкрепяне и поощряване на интернационалния достъп до предпазен компютър.

"Сред хакерската общественост съществува неправилно разбиране, че набези като хакването на Туитър могат да се правят анонимно и без последици ", акцентира прокурорът Дейвид Андерсън от Тампа, Флорида. "Искам да кажа на евентуалните обвинени, нарушите ли закона, ние ще ви намерим ", добави той.

На 15 юли сметките на няколко американски корпорации и известни персони в Туитър разгласиха сходни известия. В тях мошениците призоваваха потребителите да превеждат суми в криптовалути на посочени в известията сметки. В подмяна те предлагаха да ги върнат в двоен размер. Засегнати бяха сметките на някогашния президент на Съединени американски щати Барак Обама, неговия вицепрезидент Джо Байдън, милиардерът Майкъл Блумбърг, шефа на "Амазон " Джеф Безос, съоснователя на Майкрософт Бил Гейтс, изпълнителен шеф на Тесла Илън Мъск, и известни персони като Кание Уест, Ким Кардашян и други.

Туитър се извини за хакерската атака

По-рано Туитър заяви, че причинителите са употребявали телефони, с цел да подмамят чиновници на компанията да им дадат достъп до вътрешните системи. След това те съумели да подмамят други чиновници, които имали достъп до принадлежности за поддръжки на сметки.

Обект на хакерската офанзива са били 130 акаунта. Те съумели да разгласяват постове от 45 от тях, да получат достъп до директните известия на 36 и да копират данни от седем. Нидерландският политик Герт Вилдерс съобщи, че хакерите са получили достъп до неговите известия, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР