Прокуратурата в Търговище е образувала дело за незаконно завладяване на

...
Прокуратурата в Търговище е образувала дело за незаконно завладяване на
Коментари Харесай

Загадъчен полет на малък самолет завърши в България

Прокуратурата в Търговище е образувала дело за нелегално завземане на аероплан поради машината, която нощес наруши българското въздушно пространство. Засега не е ясно за какво двуместният аероплан е влезнал у нас.

Той бе открит на зарязан на летището в село Буховци.

Според данни на Министерство на вътрешните работи самолетът е изхвърчал от Литва и е минал през няколко страни, среди които Унгария и Румъния.

Влязъл е у нас в региона на Видин и даже е кацнал за зареждане. След това още веднъж е изхвърчал и е стигнал покрай Търговище.

Вътрешният министър Бойко Рашков изясни, че става дума за остаряла машина на към 60 години. Министерство на вътрешните работи е почнало да го търси още в сряда вечерта. Самолетът е открит затрупан с платнище и с топъл мотор.

" Каква е задачата? Какви са тези? Какво е станало? Въпрос на следствие ", съобщи Рашков.

Според военното министерство самолетът е бил без утвърден летателен проект и е навлязъл у нас малко след 19 ч. в сряда. Машината провокира сериозна реакция при прекосяването си през други страни.

В унгарското въздушно пространство е бил съпровождан от маджарски изтребители, а в Румъния - от румънски и американски F-16, основани в авиобаза Фетеш.

Изтребителите са изпълнявали задания по защита на въздушното пространство и от самото начало са съпровождали самолета-нарушител.

При навлизането му в България при комплицирани хидро-метеорологични условия са задействани Военновъздушните сили.

" Това е необикновен случай, много чудноват случай, да го кажа по този начин. Все още не знаем каква е повода за това необичайно пътешестване на двумоторен аероплан през въздушното пространство на три страни, само че ще забележим и сигурно ще я проучим ", разяснява военният министър Василе Дънку.

Той добави, че няма заплаха за националната сигурност " въздушната сигурност била съвършена ".

Вероятно самолетът е минал през 7 страни, откакто е изхвърчал от Литва – Полша, Словакия, Унгария, Румъния и Сърбия, преди да кацне у нас.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР