Прокуратурата разсекрети записи, част от доказателствен материал по разследвания и

...
Прокуратурата разсекрети записи, част от доказателствен материал по разследвания и
Коментари Харесай

Прокуратурата пусна записи по казуса с президента Радев. Шефът на кабинета му не вижда опасност от импийчмънт

Прокуратурата разсекрети записи, част от доказателствен материал по следствия и инспекции в отговор на апела на президента Радев да бъдат оповестени претекстовете за отправеното от основния прокурор Гешев запитване към Конституционния съд, с което изиска да бъде тълкуван член 103 от Конституцията, касаещ случаите на държавна измяна, както и да се пояснява до каква степен се простира имунитета на президента. От информацията, качена на уеб страницата на държавното обвиняване излиза наяве, че мотивът за отправеното питане са диалози сред шефа на Военновъздушни сили ген. майро Цанко Стойков и Радев от времето когато е бил във Военновъздушни сили, които са били обект на специфични разследващи средства. 

При осъществения разбор на данните от наблюдаващите прокурори, са били установени данни и доказателства „ за висока степен на възможност за съпричастност към незаконна активност, предмет на следствие, на разположение, заемащо висша държавна служба – президент на Република България, като откритите възможни незаконни дейности не са свързани директно с осъществяване на службата му “, се споделя в известието на прокуратурата.

" Анализът на извършените телефонни диалози разкрива, че същите са във връзка евентуално осъществявана инспекция от КПКОНПИ във връзка с госпожа Д.Р. Наблюдаващите прокурори смятат, че може да се одобри във висока степен на меродавност догатката, че цялостното осъществяване на тази инспекция на КПКОНПИ е била осуетена заради укриване на документи. ", показват още от държавното обвиняване и прецизират, че предоставената информация е публикувана след категорично позволение от страна на наблюдаващите прокурори. Подробности можете да видите и чуете ТУК

За момента президентът няма публично позиция по отношение на оповестените записи, съобщи в ефира на bTV началникът на кабинета на президента, Калоян Методиев.  " Научаваме за протичащото се от медиите, президентът сега е в Разград за празнувания на града. Нищо не постанова рискови ограничения - нямаме ликвидиране, нямаме корупция. Все още сме в областта на догадките, нещата се развиват мълниеносно и ги научаваме по етажите. Видях записите, които изтекоха, по пътя за насам ", разяснява още той. Методиев избра да даде оценка на протичащото се в качеството си на политолог.  " В момента сме очевидци на разграждане на държавността. Става въпрос за записи с настоящ държавен глава. В самата страна гърми рецесия след рецесия, свързани с вода, въздух, боклуци, клюки за проблеми с една или друга институция. Създават се условия за съвършена стихия в страната или " мътна вода ".  В страната би трябвало да има разговор, уточни още той. " Ако първите мъже в страната не си приказват не влизаме във война, а в тотална война. Предстоят срещи с политическите партии, както и срещи с първите трима в правосъдната система в околните седмици ", разяснява Методиев.

На въпрос дали е вярна появилата се още нощес информация, че президенството е направило опит за определяне на контакти с Гешев за възможна покана за среща Метиодев отговори: " Нямам информация Радев да е търсил среща с Гешев. Не знам за сходно нещо, не е ставало през мен. "

" Всяко деяние е битка. Президентът е млад и деятелен, пробва се да е деен, само че пълномощията му са лимитирани. Най-силното оръжие е говоренето. Това е силата на президента - той е представител и изразител на публичното мнение ", добави началникът на кабинета на президента.

На въпрос дали Радев е приказвал с Борисов за рецесията в Перник той сподели: " Би трябвало. Труден е разговорът, мъчно вървят нещата, не е изчистен въпросът за отговорността. Един единствен министър стои в ареста в случай, че виновните са доста повече. Липсват детайлите за съдействие. Президентската институция е отворена за разговор. Президентът е подготвен да съобщи опита от Израел за оправянето с водната рецесия. С наслада бихме дали документи от Израел на държавното управление ", сподели още той. 

На въпрос опасява ли се от импийчмът Методиев даде безапелационният отговор " Не! ". Ако се започва процедура по импийчмънт на президента, рейтингът му ще стане от 60 на 80%, съобщи уверено той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР