Прокуратурата поздрави българите за 3 март с песен за родоначалника

...
Прокуратурата поздрави българите за 3 март с песен за родоначалника
Коментари Харесай

Прокуратурата с уникален поздрав за 3 март

Прокуратурата поздрави българите за 3 март с ария за родоначалника на рода Гешеви.

В Youtube профила на обвиняването бе оповестено видео с песента и честитката: " Поздрав за 3-ти март! Честит празник, Българи! ". Самото изложение на клипа гласи: Поздрав за националния празник с осъществяванията на група " Годлевски Великден " - " Песен за поп Партений " и " Песен за България ".

Записът е изработен пред паметната плоча на отец Партений Гешев в с. Годлево, открита през 2017 година във връзка 180-годишнина от рождението му. Паметната плоча е подарък за селото от признателните потомци от Гешевия жанр.

Поп Партейний Гешев е основоположник на рода Гешеви, от който е и основният прокурор Иван Гешев. Неотдавна той загатна, че произлиза от село Годлево.

Името на отец Партений е обвързвано с дейна просветителска работа и с активност по църковно-националните придвижвания, с присъединяване в подготовката на българите от Пазарджишкия и Разложкия край за Априлското въстание и с революционните битки за Освобождението на България.

При преждевременното му експлоадиране в другите региони на България, дружно с 88 революционера от Разложко, отец Партений е задържан (3 юни 1876 г.) и отведен в Мехоимия (дн. Разлог), а по-късно и в пандиза в Неврокоп (дн. Гоце Делчев). След жестоки изтезания в продължение на два месеца пандизчиите са амнистирани и освободени заради намесата на Великите сили, против откуп от 20 турски лири.

До края на живота си е духовник в село Кьосе Муратово (днешна Братаница), където умира на 23 март 1904 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР