Прокуратурата повдигна обвинения на водача на лекия автомобил, причинил катастрофата

...
Прокуратурата повдигна обвинения на водача на лекия автомобил, причинил катастрофата
Коментари Харесай

Прокуратурата повдигна обвинения на водача, който блъсна и уби момче в центъра на София

Прокуратурата повдигна обвинявания на лидера на лекия автомобил, предизвикал злополуката нощес в центъра на София, при която почина момче. Това заяви на брифинг пред публицисти Иво Илиев, заместител градски прокурор от Софийската градска прокуратура.

Според прокуратурата са налице задоволително доказателства за привличане на лидера в качеството на обвинен за осъществено закононарушение - причиняване на гибел след съзнателно нарушение на разпоредбите за придвижване по пътищата. Квалификация на действието от субективна страна е, че е станало при възможен предумисъл.

Първоначалните данни са, че колата се е движела с доста висока скорост, всичко съгласно прокуратурата са догатки без експертиза, само че може би е в границите на 80 км/ч, няма спирачен път, на оживено кръстовище е, където има наоколо заведения, оповестиха от прокуратурата и допълниха, че безусловно кръстовищата там са едно след друго, самата пътна конюнктура не допуска придвижване с висока скорост.

Според експертизата лидерът е карал с 2 промила алкохол. Според прокуратурата лидерът е разчитал на шанса и на случайността и не е подхванал никакви дейности за вероятно попречване на ПТП, ето за какво прокурорът е решил, че действието е осъществено при възможен предумисъл. Законът планува наказване отнемане от независимост от 10 до 20 години, в случай че съдът го самопризнание за отговорен - отнемане от право да ръководи МПС до живот.

Снощи 37-годишен мъж прегази 15-годишно момче на пешеходна пътека в центъра на столицата. Мъжът е карал с висока скорост, оповестиха от Министерство на вътрешните работи. Водачът беше арестуван и беше открито, че е карал с над два промила алкохол в кръвта. Инцидентът е станал на пешеходна пътека на ул. " Гурко ", където момчето е пресичало.

Ето и формалното съобшение на прокуратурата:

Софийска градска прокуратура (СГП) управлява следствие във връзка с придобилия медийна популярност следващ случай на породена гибел от лидер на автомобил след приложимост на алкохол.

След отчет на материалите по делото, дежурен прокурор при СГП е решил, че са налице задоволително доказателства за виновността на лидера на лекия автомобил и го е привлякъл като обвинен за закононарушение по член 342, алинея 3, б. В, предл. 1, вр. алинея 1, предл. 3 от Наказателен кодекс - съзнателно причиняване на гибел, в резултат на нарушение разпоредбите на придвижване по пътищата. За това закононарушение се планува наказване отнемане от независимост за период от 10 до 20 години, както и отнемане от право да ръководи МПС вечно.

Обвинението е за това, че на 02.09.2023 година, в гр. София, на ул. „ Ген Гурко " и „ Цар Иван Шишман ", лидерът на лекия автомобил нарушил разпоредбите за придвижване по пътищата и след приложимост на алкохол осъществил ПТП с пресичащия в този миг на пешеходна пътека малолетен, в резултат на което предизвикал гибелта му.

Постановено е задържането на обвинения до 72 часа, с оглед довеждането му пред Софийски градски съд (СГС) за разглеждане на искане за взимане на мярка за неотклонение задържане под стража.

Разследването продължава под управлението и надзора на СГП.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР