Прокуратурата на Република България е подложена на атаки, представляващи системно

...
Прокуратурата на Република България е подложена на атаки, представляващи системно
Коментари Харесай

Прокуратурата: Подложени сме на атаки, уронващи престижа на съдебната власт и възпрепятстващи борбата с престъпността

Прокуратурата на Република България е подложена на офанзиви, представляващи редовно нарушаване на правилата на върховенството на закона, изразяващо се в манипулативни и погрешни изказвания от представители на изпълнителната и законодателната власт.

Това съобщи на брифинг Десислава Пиронева, зам.-главен прокурор и началник на Върховната административна прокуратура.

" Твърде постоянно погрешните и манипулативни изказвания целят уязвяване и засягат обособени прокурори и това е опит да им се влияе с неприемливи по закон средства. Атаките е евентуално да целят преодоляването на прокуратурата и използавнето ѝ за нелегитимвни политически цели. " - сподели Пиронева.

Тя прочете позиция на държавното обвиняване, в която се споделя, че в последната година прокуратурата е отчела голям брой офанзиви против правосъдната власт и в частност против прокуратурата в нарушаване на съществени национални и европейски полезности. Това накърнява престижа и попречва напъните за битката с престъпността. Тези офанзиви заплашват правата на всеки един български жител поради явното неспазване на конституцията и неспазването на върховенството на закона, уточни зам.-главният прокурор.

В позицията се споделя, че погрешните изказвания граничат с откровени неистини и по тази причина прокуратурата ще се пробва да ги обобщава и да показва справедлива информация на обществото.

В тази връзка Десислава Пиронева уточни съответни рецензии, отправени към прокуратурата от правосъдния министър Надежда Йорданова, премиера Кирил Петков, министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, вицепремиера Асен Василев, съпредседателя на " Демократична България " Христо Иванов, началника на кабинета на министър-председателя Лена Бориславова, на които отговори от името на прокуратурата.

Посочените изказвания са по разнообразни проблеми, измежду които " Барселонагейт ", разпита на Васил Божков, закриването на профилираното правораздаване.

Десислава Пиронева разгласи, че отсега нататък прокуратурата постоянно ще прави преглед на погрешните изказванията по адрес на държавното обвиняване, съпроводен от отговори по всяко едно от тях.

За всичко това ще бъдат известени и европейските сътрудници, уточни още Пиронева.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР