Прокуратурата на Босна и Херцеговина повдигна обвинение на президента на

...
Прокуратурата на Босна и Херцеговина повдигна обвинение на президента на
Коментари Харесай

Прокуратурата на Босна и Херцеговина повдигна обвинение на президента на Република Сръбска

Прокуратурата на Босна и Херцеговина повдигна обвиняване на президента на босненската Република Сръбска Милорад Додик за несъблюдение на решенията на висшия представител на интернационалната общественост в Босна и Херцеговина Кристиан Шмит. Обвинителният акт е предаден на съда на Босна и Херцеговина, оповестиха от прокуратурата, представена от БНР.

С декрет Мирослав Додик разгласи, че решенията на висшия представител в Босна и Херцеговина към този момент не се съблюдават в тази част на страната. А по-рано, в края на юни Република Сръбска разгласи, че стопира да ползва решенията на федералния Конституционен съд, до момента в който Народното събрание на Босна и Херцеговина не одобри Закон за Конституционния съд и по този метод не в профил задграничните съдии в него. В началото на юли висшият представител Кристиан Шмит спря изцяло цялата законодателна процедура към тези антидейтънски ходове на босненския сръбски парламент и криминализира неспазването на решенията на висшия представител, като наказването може да бъде до пет години отнемане от независимост.

Дейтънското спокойно съглашение дава необятни пълномощия на висшия представител на интернационалната общественост в Босна и Херцеговина, в това число да постанова закони или да уволнява публични представители или държавни чиновници, които подкопават нежния следвоенен етнически баланс.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР