Прокуратурата е прекратила 12 от 15 преписки за полицейско насилие

...
Прокуратурата е прекратила 12 от 15 преписки за полицейско насилие
Коментари Харесай

Прокуратурата е прекратила почти всички преписки за полицейско насилие

Прокуратурата е прекратила 12 от 15 преписки за полицейско принуждение по време на митингите предишното лято. Това излиза наяве от по тематиката на основния прокурор Иван Гешев до Народното събрание. Гешев за полицейското принуждение. По останалите 3 от тези 15 преписки били формирани следствия. А по едно от тях имало и повдигнати 4 обвинявания.

Главният прокурор е пратил 7 страници пояснения по какъв начин не може да даде информация по съответни каузи и по какъв начин депутатите в действителност завоалирано му желаят това. Все отново в символ на благосклонност той предоставял някакви данни.

От тях обаче не може да се добие действителна визия какво в действителност е свършила прокуратурата.

Така да вземем за пример не е посочено за какви закононарушения са формирани въпросните три каузи, нито пък по кое време са повдигнати обвинявания на четиримата чиновници на Министерство на вътрешните работи. Витаят подозрения, че това е станало едвам в този момент, когато краткотрайната парламентарна комисия за следствие на полицейското принуждение излъчи фрагментите от формалните охранителни камери на Министерския съвет и тематиката за полицейската грубост против протестиращите още веднъж излезе на дневен ред. Досега цяла година и Министерство на вътрешните работи и прокуратурата отказваха информация за осъдените и разследваните служители на реда. Прокуратурата в този момент се кълне, че следствията вървят в период и закъснение няма.

Подчертава се още, че установяването и издирването на причинителите на закононарушения е работа на Министерство на вътрешните работи, а прокурорите единствено надзирават следствията.

Гешев праща в Народното събрание и обща статистика за делата за полицейско принуждение. През 2020 година преписките са 255. Разследванията обаче са едвам 98, от които новообразуваните са 19. Внесени са 3 обвинителни акта против 7 души. С влезнала в действие присъда за телесна щета през 2020 година има един служител на реда. Прокуратурата не сочи номера на делото му.

Как мина чуването на Гешев в правната комисия в четвъртък вижте тук:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР