Прокуратурата е осъдена да плати обезщетение от 20 000 лева

...
Прокуратурата е осъдена да плати обезщетение от 20 000 лева
Коментари Харесай

Адвокатка осъди прокуратурата, след като беше оправдана за участие в продажба на бебета 


Прокуратурата е наказана да заплати обезщетение от 20 000 лв. на юрист Снежина Спасова, която беше оправдана на три инстанции за присъединяване в незаконна група за търговия с бебета.

Това излиза наяве от решение на Софийския градски съд (СГС), където адвокатката е завела иск против прокуратурата за 50 000 лв., сподели инспекция на „ Лекс “.

Преди 8 години юрист Спасова беше арестувана и упрекната дружно с Цветелина Стоянова и Тотка Георгиева за това, че е взела участие в незаконна група, която намирала самотни бременни дами, които нямали опция да отглеждат децата си и ги уговаряли да ги продадат против хонорари от 6000 до 10 000 лв.. Според обвиняването Стоянова и Георгиева настанявали дамите в София, където осигурявали престой и медицински грижи до раждането, а юрист Спасова, която имала опит в делата за осиновяване, намирала фамилии, които били подготвени да платят, с цел да се снабдят с дете, без да минават процедурата по осиновяване. Тя отговаряла и за правенето на нужните документи.

Три години по-късно спецсъдът оправда юрист Спасова и подсъдимата Тотка Георгиева, а Цветелина Стоянова беше наказана на три години и половина затвор. Присъдата беше доказана и на втора инстанция, като съдът изрично отхвърли обвиняването, че адвокатката е намирала фамилиите, които са плащали за деца. В края на 2019 година Върховният касационен съд дефинитивно оправда Спасова и Георгиева, а Стоянова беше наказана условно на 3 години затвор.

В желае си пред градския съд адвокатката разказва напрежението и униженията, които е изтърпяла след повдигането на обвиняванията. Тя е била арестувана единствено за 3 дни, само че делото е траяло съвсем 5 години и половина, като адвокатката акцентира, че процесът е бил необятно отразяван, само че не и оправдателната ѝ присъда.

Спасова споделя, че делото се отразило извънредно зле на кариерата ѝ, като се наложило да напусне непринудено осиновителната фондация „ Слънце за децата ни “, на която била съучредител, с цел да не попречи на работата ѝ. Била принудена да смени адреса и на адвокатската си процедура, защото колежката, с която споделяли общо офис, не желала да работят повече дружно.

Свидетелка е дала показания, че колежката на Спасова се пазела от нея „ все едно е инфектирана “. Заради процеса изгубила клиенти, бил оскърбен и престижа ѝ, тормозила се, че няма да може да устоя децата си, които отглеждала сама.

„ Стигна се до там да ми желае пари на заем “, свидетелствала нейна другарка. Друга свидетелка пък споделя пред съда, че имало случаи на участници в каузи, по които Спасова се явявала, които коментирали обществено, че е „ крадла на бебета “.

За да осъди прокуратурата да заплати на Спасова 20 000 лв. за неимуществени вреди, арбитър Невена Чeуз показва, че обвиняванията против нея са били за тежки закононарушения, за които е можела да получи оптимално наказване от 15 години затвор, а също така са били свързани с специалността ѝ на юрист.

„ Неблагоприятни последствия, касаещи професионалната оценка и правото на положително име на експерт на ищцата са били наранени с оглед обстоятелството на необятното обществено оповестяване досежно хода на наказателното произвеждане против нея “, се споделя още в решението на съда. Той обаче не приема за потвърдено, че влошеното здраве на Спасова е резултат от напрежението, подбуден от процеса против нея. Затова искът ѝ е отритнат за разликата до желаните 50 000 лв.. Прокуратурата обаче е наказана да заплати и 940 лв. за разходи.

Решението не е дефинитивно и може да бъде атакувано пред Софийския апелативен съд. lex bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР