Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева на Десислава

...
Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева на Десислава
Коментари Харесай

Осъдиха прокуратурата да плати 60 000 лева на бившата балдъза на Брендо

Прокуратурата е наказана да заплати 60 000 лв. на Десислава Дишлиева, която е някогашна балдъза на Евелин Банев-Брендо и беше подсъдима с него по делото за проведена незаконна група за пране на пари от наркотрафик, оповестява правният уебсайт „ Лекс ".

Процесът продължи 11 години и завърши през 2018 година, като най-после Дишлиева беше оправдана, дружно със сестра си Моника Добринова, която пък е някогашна брачна половинка на Брендо.

Евелин Банев беше наказан на 6 години затвор, а доведеният му брат Симо Карайчев получи условна присъда.

След това каузи против прокуратурата заведоха Добринова и Дишлиева, като някогашната жена на Брендо към този момент осъди дефинитивно държавното обвиняване да ѝ заплати обезщетение от 15 000 лв. за вредите от противозаконното обвиняване и още 18 000 лв. за адвокатски разходи. Дишлиева пък заведе иск за 500 000 лв. против прокуратурата, само че на първа инстанция Софийският градски съд (СГС) ѝ беше присъдил едвам 15 000 лв..

Тя апелира решението пред Софийския апелативен съд (САС), който в този момент усилва компенсацията на 60 000 лв.. Съставът на апелативния съд с ръководител и докладчик Елизабет Петрова е решил да усили доста компенсацията за Дишлиева поради продължителността на делото, тежките обвинявания, разгласяването им, задържането ѝ под стража и влошеното ѝ здравословно положение. Съдът е приел умозаключение на съдебномедицинска експертиза, съгласно което процесът е отключил или спомогнал за тежки и рискови за живота на Дишлиева болести. Показания са дали майка ѝ и нейна другарка, които свидетелстват какъв брой тежко е приела обвиняванията, по какъв начин се е страхувала и тормозила за детето си, което при започване на процеса е било едвам на 3 години.

В решението си САС написа, че при започване на делото през 2007 година Дишлиева е била на 36 години, а продължителността му от над 11 години не може да бъде призната за естествена, даже и поради неговата трудност.

„ Независимо от сложността на закононарушението, което се проверява, множеството обвинени и подсъдими, нуждата от съдействие сред органи от разнообразни страни, продължителността на висящност на обвиняването от повече от 11 години е по-дълъг период от естествения и рационален период за привършване на такова наказателно произвеждане и обосноваващ по-висок размер на компенсацията, дължимо се на ищцата не като обезщетение за постепенно правораздаване, а като обезщетение за по-дълъг интервал на търпене на незаконосъобразно повдигнато обвиняване и последствията от него ", стимулира се САС.

Що се отнася до професионалната известност на Дишлиева, съдът приема, че тя е неразривно обвързвана с личностната ѝ известност, като отбелязва, че е обикновено делото да се отрази върху трудовата или професионална ѝ сфера. В случая е открито, че делото е засегнало комерсиалната активност на Дишлиева, от което изгубила контакти и бизнесът ѝ е страдал.

Съдът отхвърля възражението на прокуратурата, че не би трябвало да носи отговорност за медийното оповестяване на обвиняването. Макар ползата на медиите да е бил ориентиран основно към Евелин Банев, в изявленията е споменавана с името си и Дишлиева поради повдигнатите ѝ обвинявания. Според САС по-интензивни от нормалните премеждия от нелегално обвиняване са породени от ареста на Дишлиева. В тази връзка в решението се споделя, че задържането под стража е стрес и психическа контузия „ за всяка естествена, средностатистическа млада жена, което обуславя изпитването на неподходящи последствия в повишен размер и интензитет ".

За да усили компенсацията на Дишлиева, САС се стимулира и с здравното умозаключение, че стресът от делото е една от аргументите, „ довели до съществено, продължаващо и до момента утежняване на здравето на ищцата, като болесттите ѝ са я сложили в положение на непрекъснато общо разстройство на здравето, рисково за живота ". За да реши, че е заслужено прокуратурата да ѝ заплати 60 000 лв., съдът напомня, че в началото Дишлиева даже е била наказана, което води до още по-голям стрес и терзание.

„ При установяване на този размер на компенсацията за неимуществени вреди правосъдният състав преценява както нормалните, претърпени от ищцата вреди от повдигнатите ѝ обвинявания, по този начин и огромното количество открити вреди над нормалните при сходни случаи, които обосновават по-висок размер на компенсацията на неимуществени вреди. С по този начин посоченото обезщетение се репарират в релативно цялостен и обективен размер породените на ищеца неимуществени вреди от противозаконните дейности на ответника, като над посочената сума предявеният иск следва да бъде отритнат ", написа в умозаключение САС, като прокуратурата би трябвало да заплати на Дишлиева и 3000 лв. за платените от нея адвокатски възнаграждения по време на процеса. Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Срещу Десислава Дишлиева има още едно висящо дело за пране на пари, което също продължава отвън рационалните периоди и към този момент 9 години не е завършило даже на първа инстанция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР