Прокуратурата е иззела от болницата в Силистра документи, досиета и

...
Прокуратурата е иззела от болницата в Силистра документи, досиета и
Коментари Харесай

Прокуратурата иззе от болницата в Силистра документи на пациенти

Прокуратурата е иззела от болничното заведение в Силистра документи, досиета и епикризи на 46 пациента от общ лист от близо 80. Това са хора, които са минали за лекуване през нея.

Д-р Даниела Костадинова, шеф МБАЛ – Силистра, съобщи, че има вяра на своите сътрудници, работещи в ТЕЛК и че не има вяра да вземат участие в корупционни схеми. Според нея има доста други аргументи, които разрешават да се получават злоупотреби.

Тиражираната информация за присъединяване на медиатори, евентуално касае медиатори сред пациентите и персонални лекари и експерти, подготвящи нужната за прекосяване през ТЕЛК документи, само че не и медиатори, които да са се явявали пред медицинските сформира вместо титулярите, считат лекарите. Според доктор Сашко Симеонов, ръководител на Първи лекарски състав на ТЕЛК – Силистра допустимо е един човек да се яви вместо различен при правенето на проучване, само че това не може да се случи, когато пристигна денят и часът за комисията. Тя прави и непълен медицински обзор. А измежду документите са и персоналните данни на пациента.

Лекарските сформира не могат да назначат спомагателни проучвания, с цел да ревизират истинността на към този момент направените такива. Нямаме опция да шикалкавим, защото има механизъм, по който работим. Не може да си измисляме решения или да слагаме ултиматум на болните, за някакви средства, разяснява доктор Недко Белев, член на един от лекарските сформира в Силистра.

„ Ако един човек се яви с изрядна документи при лекарите от ТЕЛК - те действително имат риск да вземат едно решение, което не е правилно, тъй като са длъжни да го вземат по документи, съобщи доктор Даниела Костадинова, шеф на МБАЛ – Силистра.

Специалистите акцентират като причина фактът, че популацията на страната, в частност района застарява и това кара хората да се подлагат на всевъзможни операции, единствено и единствено да получат обществените придобивки, които им разрешава едно решение на ТЕЛК.

Има и една немалка част от хората с двойно граждансто, които живеят в Турция и идват с епикризи, с изрядни документи, преведени от легаризирани преводачи, които също имат право да се яват на ТЕЛК, разяснява д-л Костадинова.

Тя показа още, че шефовете на регионалните лечебни заведения от години упорстват ТЕЛК-овете да преминат под шапката на общественото министерство, защото става въпрос за експертиза на работоспособност, за пенсии, които вървят в комплект с избрани обществени придобивки.

В рамките на една година близо 6 000 души минават през така наречен ТЕЛК – комисии. В Силистра съставите са два, което съгласно лекарите е същинската причина за по-високия % на жители с решения за приемането на инвалидна пенсия или избран тип обществени добавки към пенсията по възраст.

Обявените числа - над 28% в действителност демонстрират, че това е броят на хората получаващи пенсия, които имат решение от ТЕЛК. В това число са и всички тези, които са натрупали нужния им трудов стаж.

Всеки от лекарските сформира преглежда по близо 3 000 души годишно. Силистра е от дребното градове в страната, в които работят две комисии. Това разрешава решенията да се издават в избрания от закона период от 3 месеца.

Ако остане да работи една комисия, то тогава ще има забавяния от близо 10 месеца.

Всеки, по веригата, който има виновност за подаването на погрешна информация по отношение на диагнози и резултати от проучвания би следвало да понесе отговорност, безапелационна е доктор Даниела Костадинова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР